"Geen makkelijke klanten, die artiesten"

Naam? Joris Erven

Leeftijd?
35 jaar

Functie?
Technisch coördinator van tentoonstellingen

Bedrijf?
Paleis van Schone Kunsten

Opleiding?
Architectuur

Hoelang doe je deze job al?
3 jaar

Hoeveel verdien je?
“Ongeveer 3.000 euro bruto, plus maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en een fietscompensatie.”

Business development consultant, project leader… Wat betekenen deze raadselachtige functietitels? Om dat te weten, laten we een echte professional aan het woord. Deze week: Joris Erven, technisch coördinator van de tentoonstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten.

Wat doet een technisch coördinator in het Paleis voor Schone Kunsten?

“Om de drie maanden worden alle zalen volledig veranderd voor een nieuwe tentoonstelling. Alles wordt dan opnieuw geschilderd, we gebruiken nieuwe decors en er worden nieuwe werken tentoongesteld. Ik ben verantwoordelijk voor de technische kant ervan. Vanaf het moment dat de decorontwerper en de coördinator van de expositie het thema, de artiest en de tentoongestelde werken gekozen hebben, is het aan mij om te beslissen hoe de schilderijen geplaatst zullen worden. De aannemers, het schildersteam, de timmermannen en de schoonmakers moeten gecontacteerd en gecoördineerd worden zodat alles op tijd klaar is. In totaal hebben we minder dan twee weken de tijd om alles in orde te krijgen voor een nieuwe tentoonstelling.”

“Tussen twee tentoonstellingen in, bestaat mijn werk grotendeels uit het zoeken van ondernemers die het gewend zijn om in musea te werken, anders riskeren we dat ze de kunstwerken beschadigen. Tijdens deze periode is er ook altijd nog een andere tentoonstelling bezig. Mijn taak is om te controleren of alles daar perfect in orde is, zowel met de belichting als de kunstwerken. De drukste dagen zijn wellicht tijdens de opbouw en afbraak van een tentoonstelling. Ik moet elk team coördineren, een oplossing vinden waar nodig,… Hierdoor gebeurt het wel eens dat ik tot laat in de avond of in het weekend moet werken. Want wat er ook gebeurt, op de dag van de vernissage moet alles in orde zijn.”

Wat vind je leuk aan deze job?

“Het is een heel afwisselende job. Elke nieuwe tentoonstelling is een nieuwe uitdaging. Je werkt steeds met nieuwe mensen samen en ontdekt nieuwe kunstwerken. De ene keer zijn het oude schilderijen, de andere keer hedendaagse kunst of enorme standbeelden. Dat geeft mij de kans om voortdurend bij te leren en te ontdekken. Door deze baan ontmoet ik ook veel artiesten met wie ik gedachten en meningen kan wisselen.”

En wat vind je minder leuk?

“Ik wil niet veralgemenen, maar soms zijn de artiesten het moeilijkst om te begeleiden. Het is bijvoorbeeld moeilijk om correcte technische gegevens te verkrijgen: als ze mij zeggen dat een werk 100 kilo weegt, terwijl het in werkelijkheid 500 kilo weegt, dan word je tijdens de opbouw geconfronteerd met een onverwacht probleem. Tegelijkertijd is dat natuurlijk ook de uitdaging van mijn job.”

Wat zijn de vereisten kwaliteiten?

- Stressbestendig en geduldig: “Soms moet je wel duizend keer opnieuw beginnen met de opstelling van de werken voordat het goed is voor iedereen.”
- Technische visie: “Als ze je iets vragen, moet je in staat zijn om dat zo snel mogelijk te realiseren.”
- Interesse: “In dit vak is voorafgaande kennis geen vereiste. Toch kan het een pluspunt zijn als je geïnteresseerd bent in kunst.”
- Objectiviteit: “Alles wat hier tentoongesteld wordt, moet gezien worden als kunst. Bovendien moet elk kunstwerk ook volgens dezelfde voorzorgsmaatregelen behandeld worden. Ongeacht wat je er zelf van vindt.”

Welke opleiding heb je hiervoor nodig?

“Er is niet echt een specifieke opleiding dat tot dit beroep leidt. Ik heb voor architect gestudeerd, waardoor ik over een goede basis beschik. Toch heb ik nooit gewerkt als architect, behalve dan tijdens de zes maanden dat ik stage heb gedaan. Maar ook als technici bij culturele centra en theater, heb ik relevante ervaring opgedaan.”

Is het een job voor beginners?

“Om deze job te doen heb je eigenlijk geen ervaring nodig. Hoewel ik door mijn vorige jobs wel ervaring had opgedaan in het opbouwen van spektakels en in het samenwerken met artiesten, was ik een complete beginneling wat de opbouw van tentoonstellingen betreft. Het was een ervaren collega die mij heeft begeleid en opgeleid. Het kostte mij ongeveer een jaar voordat ik helemaal alleen de opbouw van een tentoonstelling kon doen.”

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

“Ik zou niet weten wat ik voor de rest zou doen in Bozar. Ik doe nu al de job die ik graag doe. Wat ik wel zou kunnen, is bij een theater of in een ander museum gaan werken. Op dit moment zoek ik niets nieuw, maar ik weet dat er deuren openstaan als ik dat wil.”

Ook op zoek naar een interessante job? Kijk eens in onze vacatures.