"Financieel analist is een prima job voor starters"

Naam? Bart Van Geem

Leeftijd? 37

Functie? Performance manager

Bedrijf? BNP Paribas Fortis

Opleiding? Master economie. "Alle bacherlors en masters met enige finaciële achtergrond komen in aanmerking voor de job van financieel analist, ook bijvoorbeeld ingenieurs en wiskundigen die een aanvullende opleiding bedrijfskunde volgden."

Hoelang zit je in deze job? "Ik begon in 1996 als financieel analist en ben daarna stap voor stap opgeklommen. Sinds december 2007 werk ik voor BNP Paribas Fortis."

Hoeveel verdien je? "Exacte cijfers kan ik niet geven, maar sowieso zijn de salarissen marktconform. Daarbij komt een uitgebreid pakket aan extralegale voordelen: hospitalisatieverzekering, pensioenplan, maaltijdcheques, personeelsvoordelen (voordelige tarieven op bankproducten), internet@home, flexibele werkuren,..."

 

Begonnen als financieel analist en nu doorgegroeid tot performance manager bij BNP Paribas Fortis. Na 14 jaar kennen cash flows geen geheimen meer voor Bart Van Geem. Hoe ziet zijn werkdag eruit?

Wat doet een performance manager bij BNP Paribas Fortis?

"Als performance manager leid ik het team van financieel analisten van het it-infrastructuurdepartement. We maken de budgetten voor bijvoorbeeld nieuwe servers op, volgen de kosten op, zoeken uit waarom er verschillen zijn tussen budget en werkelijke kosten,... We analyseren de gegevens uit het verleden en proberen op die manier voorspellingen te doen voor de toekomst. Welke beslissingen moeten we nu nemen om later een evenwicht in onze financiën te bereiken? Financieel analisten zitten eigenlijk op alle afdelingen van het bedrijf, niet alleen op it."

Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit?

"We hebben flexibele werkuren, maar meestal probeer ik rond 8.45u te beginnen. Ongeveer de helft van mijn tijd gaat naar vergaderen. De rest besteed ik aan e-mails opvolgen en analyses en presentaties maken. De ene keer werk ik 8 uur, de andere keer 12 uur per dag, afhankelijk van deadlines."

Welke zijn de leuke kanten van deze job? 

- Veel autonomie
- Collega's van allerlei pluimage: "Je werkt samen met jonge en oudere werknemers, al dan niet met een verschillende achtergrond en cultuur."
- Overleg met verschillende niveaus: "Nu eens zit ik samen met de chief technology officer, dan weer met uitvoerende specialisten. Als financieel analist krijg je diezelfde diversiteit op je bord."

Welke zijn de minder leuke kanten?

"BNP Paribas Fortis is een groot bedrijf met veel stakeholders, klanten en leveranciers. Het is niet altijd makkelijk om iedereen op een lijn te krijgen, want elk heeft zijn eigen prioriteiten."

Waar moet een performance manager/financieel analist in uitblinken?

- Graag initiatief nemen: "Voor deze job moet je van wanten weten. Het is niet de bedoeling dat je afwachtend zit toe te kijken, maar dat je zelf aan de kar trekt."
- Oplossingsgericht en analytisch denken
- Helikopterview: "Het is belangrijk dat je je niet verliest in details, maar dat je telkens rekening houdt met de uiteindelijke doelstelling."
- Omgaan met veranderende en ingewikkelde omstandigheden. "Na de Fortis-affaire is er op korte tijd heel veel veranderd. Het bankwezen is sowieso een complexe wereld. Het is belangrijk dat je daarmee om kunt gaan."
- Leergierig, flexibel, ambitieus... "Allemaal eigenschappen die aantonen dat je fier bent op je job."

Is dit een job voor starters?

"Wie pas afstudeert, kan zeker beginnen als financieel analist. De verantwoordelijkheden die je krijgt, zijn aangepast aan je niveau en je ervaring. Het is niet de bedoeling dat we starters voor de leeuwen gooien. Je begint als junior, groeit door tot senior financieel analist, om uiteindelijk performance manager te worden."

Doorgroeimogelijkheden?

"Die zijn er zeker, het hangt af van je eigen wensen en mogelijkheden. Als je dat wil, is the sky the limit. Ook voor wie internationaal wil gaan, zijn er verschillende opties."

Tekst: Hermien Vanoost - Foto's: Arlette De Rudder

Nog meer uitleg over deze functie?