“Elke klant verschilt en heeft een ander verhaal, dat verveelt nooit”

Lien beheert de vermogens van ondernemers

  • Naam: Lien Vannieuwenhuyse
  • Leeftijd: 34 jaar
  • Functie: Senior Account Manager ondernemers West-Vlaanderen
  • Bedrijf: Bank J. Van Breda & C°
  • Opleiding: Bachelor bedrijfsbeheer aan de KATHO (Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen)
  • In dienst sinds: 2008

“Als Account Manager begeleid ik ondernemers en zelfstandigen met een vrij beroep bij het beheer van hun vermogen. Mijn cliënten zijn hoofdzakelijk ondernemers van familiale kmo’s.  Samen met mijn collega’s ben ik hun aanspreekpunt voor alles wat hun financiën aangaat. Ik help hen bij de systematische opbouw, het beheer en de bescherming van hun roerend vermogen, zowel professioneel als privé en dit hun hele leven lang. Ondernemers en mensen met een vrij beroep moeten vooral zelf voor later zorgen. Het is moeilijk om in te schatten wat hun wettelijk pensioen zal zijn als zelfstandige en de pensioenshervorming maakt het er niet gemakkelijker op. Eén ding is zeker: het zal beperkt zijn, zowel voor een alleenstaande als  voor iemand met een gezin. Daarom bekijk ik met mijn cliënt wat er nodig is om zijn levensstandaard te houden als hij wil stoppen met werken. Iemand die met pensioen gaat, wil natuurlijk in dezelfde omstandigheden kunnen leven als voordien. Daarnaast wil hij misschien ook wel zijn kinderen financieel helpen om bijvoorbeeld een huis te kopen. We bekijken samen met onze cliënten waar ze vandaag staan en over welk vermogen ze wensen te beschikken om later zorgeloos en comfortabel te kunnen rentenieren, rekening houdend met inflatie. Wanneer we dat in kaart gebracht hebben, bepalen we samen een strategie. Daarom is het belangrijk om na te gaan welk soort persoon er voor jou zit, wat hij wil en hoe hij de verhouding risico tegenover rendement inschat. Op basis daarvan tekenen we een duidelijk traject uit om zijn doel te bereiken en financieel onafhankelijk te zijn op pensioenleeftijd. Langetermijnfocus staat hierbij voorop. We vertalen dit concreet naar een productinvulling.”

“Voor een job als de mijne moet je gedreven en commercieel ingesteld zijn en altijd willen bijleren, want de financiële markt verandert constant. Daarnaast zijn de sociale vaardigheden ook belangrijk, want de klant moet je vertrouwen. Enkel zo kan je langdurige relaties opbouwen. Een stevige portie assertiviteit is ook belangrijk om ons doelgroepcliënteel aan te spreken. We verlenen hen professioneel advies en helpen in hun denkproces. Het geeft echt voldoening als je een relatie van nul hebt kunnen uitbouwen tot een brede samenwerking waarin jij de vertrouwenspersoon bent.”

“Ik heb voor Bank J. Van Breda & C° gekozen omdat het bedrijf een duidelijk verhaal en missie heeft. Dat is belangrijk, want dit verhaal helpt je om je eigen weg binnen de organisatie te vinden. De Sales Academy zorgt voor een gerichte coaching vanaf de start. Op deze manier worden we gedurende twee jaar van nabij begeleid met een leerprogramma op maat. Ik beken dat het begin zwaar was, maar het is het meer dan waard. Belangrijk is ook dat mijn werkgever blijvend in opleidingen investeert. Per jaar hebben we heel wat uren opleidingen. Daarnaast zijn er ook opleidingen bij Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. In de praktijk leer je natuurlijk ook. De financiële markt is voortdurend in beweging en ik moet mee zijn met die evoluties. Daar word ik ook heel sterk in ondersteund. Bank J. Van Breda & C° brengt ons op de hoogte van de nieuwigheden en geeft daarover wanneer nodig opleidingen. Als er iets verandert voor onze doelgroep, zijn we daar snel van op de hoogte. En ik volg natuurlijk ook de actualiteit op de voet.”

“Wat de toekomst brengt, weet ik nog niet. We zijn een groeiend bedrijf en dus zijn er wel wat opties om door te groeien, maar ik amuseer me absoluut in mijn huidige functie. Het is een job waar je door de diversiteit in contacten niet op uitgekeken raakt. Elke klant verschilt en heeft een ander verhaal en dat verveelt nooit.”