“De Deezer-gebruikers houden nauwlettend in de gaten waar ik naar luister”

Vinyl en in sommige kringen zelfs de cassette mogen dan misschien aan een comeback bezig zijn, toch lijkt streaming de belangrijkste manier te worden waarop we in de toekomst naar muziek zullen luisteren. Net als de bekendere concurrent Spotify biedt het Franse bedrijf Deezer een catalogus aan van tientallen miljoenen nummers waar gebruikers ongelimiteerd en – voor wie de reclame erbij neemt – gratis in kunnen grasduinen.

In elk van de 183 landen waar de streamingdienst actief is, werkt Deezer met een lokale redacteur die de hele dag door muziek beluistert en selecteert om zo de gebruikers nummers op maat te kunnen aanbieden. Voor België en Luxemburg is dat de 25-jarige Kortrijkzaan Freek Clinckemaillie, die met deze job een droom in vervulling zag gaan.

Freek Clinckemaillie: “Toen ik de vacature van Deezer zag staan, ben ik daar meteen volop voor gegaan. Ze zochten iemand met een achtergrond in marketing, die projectmatig kan werken en een grote interesse heeft in de meest diverse muziekgenres. Ik herkende mij volledig in dat profiel en was enorm blij toen ik na het sollicitatiegesprek de job kreeg. Het klikt goed met mijn manager Fabrizio. Wij twee vormen samen het Belgische Deezer-team.”

Wat omvat je job precies?

“Op mijn visitekaartje staat er ‘Editorial Manager’, maar eigenlijk combineer ik drie functies. Naast het selecteren van de muziek voor de Belgische en de Luxemburgse markt houd ik mij ook bezig met de marketing van bepaalde artiesten en met het sluiten van partnerships met festivals. Eigenlijk vormt mijn functie het hart van Deezer. Ik heb vijftig collega’s verspreid over heel de wereld die hetzelfde doen als ik. Het is onze taak om de relevante muziek tot bij de Deezer-luisteraars te brengen.”

Hoe ga je daarvoor concreet te werk?

“Eénmaal per week zet ik een relevante artiest in de kijker voor onze luisteraars. Nu is dat bijvoorbeeld Prince. Ik sta voor mijn muziekselectie in nauw contact met de labels en managers van artiesten en werk met hen speciale acties uit. Zo was het album van Oscar & The Wolf twee weken voor de officiële release bij ons al te beluisteren. We streamen ook concerten van groepen die optreden in de AB, maken deals met festivals zoals Dour, organiseren wedstrijden … Ik kan daar heel creatief in zijn. Voor lokale bands hoef ik enkel te overleggen met Fabrizio, voor grotere artiesten bekijk ik steeds met het lokale label van de artiest of de band wat de mogelijkheden zijn.”

Zelf moet je dan constant naar muziek luisteren om op de hoogte te blijven van de muzikale actualiteit?

“Inderdaad, en alles waar ik naar luister heeft ook zijn invloed op onze gebruikers. Mijn Deezer-profiel heeft namelijk 5.000 volgers die in de gaten houden wat ik allemaal beluister. Ik maak ook playlists, voeg albums toe aan favorieten en stuur nieuwsbrieven uit. Op die manier ben ik een belangrijke inspiratiebron voor de vele gebruikers in België en Luxemburg. Ik reik hen muziek aan die ze misschien nog niet kenden, maar die hen wel kan interesseren.”

Welke vaardigheden heb je nodig voor deze job?

“Vooral inzicht in de lokale markt. Voor mij is dat geen probleem, omdat ik als muziekfanaat de markt van dichtbij volg en er zelf ook deel van uitmaak. Ik heb interesse in alle soorten relevante muziek, van schlager over rock tot hiphop en drum ‘n’ bass. Nieuwsgierigheid is daarbij enorm belangrijk. Daarnaast moet je ook vlot contact kunnen leggen met verschillende partners. Maar in feite verloopt dat heel vlot, omdat iedereen in de muziekwereld beseft dat streaming de toekomst is en Deezer dus ziet als een belangrijke speler.”

Wat zijn de grote voordelen aan deze job?

“Dat ik voortdurend met muziek bezig kan zijn uiteraard. Daarnaast zitten we hier ook in een enorm inspirerende omgeving. Deezer houdt kantoor in The Egg, een bedrijvencomplex nabij Brussel-Zuid waar heel veel creatieve mensen samenkomen. De manager van Stromae zit hier bijvoorbeeld ook.”

Nadelen?

“Er zijn hier maar twee broodjeszaken in de buurt, maar voor de rest is er geen enkel nadeel aan deze job (lacht).”

Jullie zijn in België maar met twee. Zijn er voor jou dan wel doorgroeimogelijkheden bij Deezer?

“We willen in de eerste plaats meegroeien met het bedrijf zelf. Hoe belangrijker Deezer wordt, hoe meer verantwoordelijkheden ik krijg in deze regio. Het is echt fantastisch om de pioniersjaren te kunnen meemaken en het is zeker niet uitgesloten dat we in de toekomst nog meer mensen zullen aanwerven.”

Momenteel ben je in ons land de enige die een dergelijke job uitoefent, maar welke studies raad je je eventuele toekomstige opvolger aan?

“Een echte opleiding voor deze job bestaat er niet, maar ik kijk wel met belangstelling naar de muziekrichtingen die de  Hogeschool PXL in Hasselt aanbiedt. Naast een muzikale achtergrond is het voor mijn job ook belangrijk dat je begrijpt hoe je een digitaal bedrijf kan doen groeien. Daarvoor moet je creatief zijn en inzicht hebben in de markt. Volgens mij zijn dat zaken die je eigenlijk van nature moet hebben.”

Wat is Deezer?

 • Muziekstreamingdienst met hoofdzetel in Parijs
 • Opgericht in 2007
 • Actief in België sinds 2011
 • Muziekcatalogus met meer dan 35 miljoen songs
 • Bereik van meer dan 16 miljoen gebruikers in 183 landen
 • 250 werknemers wereldwijd
 • Nieuwe look van de webapplicatie sinds 1 oktober 2014

Wie is Freek Clinckemaillie?

 • Leeftijd: 25 jaar
 • Woonplaats: Kortrijk
 • Functie: Editorial Manager Belux
 • Bedrijf: Deezer
 • Opleiding: bachelor marketing aan HANTAL Kortrijk, gevolgd door bachelor beeldende vormgeving (reclame) aan Sint-Lucas Gent
 • In dienst sinds: november 2013