"Dat Duvel zo'n icoon is, daar ben ik als marketingdirecteur trots op"

Naam? Johan Van Dyck

Functie? Internationaal marketingdirecteur

Bedrijf? Duvel Moortgat

Opleiding? Toegepaste Economische Wetenschappen, aangevuld met een MBA in marketing en advertising en een opleiding brouwtechnologie

Hoelang zit je in deze job? "Sinds 2006, daarvoor was ik brand manager bij InBev."

Johan Van Dyck werd dit jaar uitgeroepen tot 'Marketeer van het Jaar'. Wij strikten de 35-jarige marketingdirecteur van Duvel Moortgat voor een babbel over zijn job. Welke tips heeft hij voor beginnende marketeers?

Wat houdt je job bij Duvel Moortgat in?

"Tot voor enkele jaren lag de focus van Duvel Moortgat op de Belgische markt. Nu zetten we meer en meer in op export, en niet alleen met Duvel maar ook met de andere merken als Vedett, La Chouffe en Maredsous. Ondertussen zijn we al in 60 landen aanwezig."

"Als marketingdirecteur waak ik erover dat onze merken in elk land consistent worden neergezet. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat Duvel in het ene land geprofileeerd wordt als een 'voetbalmerk' en in het andere als een 'jazzmerk'."

"Aan ons ook om de campagnes af te stemmen op de lokale markt. In België moeten we niemand nog vertellen wat Duvel is. Hier komt het er vooral op aan om in onze campagnes het grootse en iconische van Duvel uit te spelen. Een heel ander verhaal heb je in Frankrijk: daar moet je eerst en vooral vertellen dat Duvel bestaat en dat het een bier is. Als je die twee boodschappen kunt overbrengen, dan is je campagne al geslaagd."

Welke zijn de leuke kanten van je job als marketeer? 

- Weinig routine: "De ene keer ben je bezig met 'Liefmans on the rock', de andere keer werk je aan een campagne voor Duvel Nederland. Elke werkdag ziet er anders uit; je leeft van project naar project."

- Belevingen creëren: "Je bedenkt een verhaal rond je merk, brouwt er een campagne rond en voor je het weet begint het een heel eigen leven te leiden. Zo hadden we laatst een bierclub op bezoek, die heel graag Tripel Hop, een van onze vroegere bieren, terug op de markt wou. We hebben hen gezegd: 'Als jullie erin slagen hiervoor 10.000 fans op Facebook te verzamelen, dan doen we dat.' Na 4 weken hadden ze al 17.000 volgers en dus moesten we onze belofte houden. Wanneer mensen zo opgaan in een van je merken, geeft dat een heel voldaan gevoel."

En wat vind je het moeilijkste?

"In het Frans heb je de uitdrukking: 'Des goûts et des couleurs, on ne discute pas'. Dat is wat wij in ons vak juist wel moeten doen. Wij zijn voortdurend bezig met meningen en smaken. Het moeilijke is om de goeie en slechte ideeën van elkaar te onderscheiden."

Je werkt al sinds het begin van je loopbaan in marketing. Welk groeiparcours heb je doorlopen?

"Mijn carrière ben ik in 1997 begonnen bij Johnson&Johnson. Ik stond er in voor de marketing van dameshygiëneproducten en heb onder andere meegewerkt aan reclamespotjes voor TMF. In 2000 ben ik naar de biersector overgestapt. Ik ging aan de slag bij InBev en was er verschillende jaren brand manager, eerst voor Hoegaarden en Amber Beers op de Belgische markt en daarna voor Dommelsch op de Nederlandse markt."

Welke tips heb je voor een beginnende marketeer?

- Durf dromen: "Een goeie marketeer heeft een neus voor dingen die er nog niet zijn. Laat de plat getreden paden links liggen en bedenk iets nieuws, iets verrassends. En nee, het is geen probleem als je fouten maakt. Dat hoort erbij."

- 360°-blik: "Als marketeer moet je je 'de ceo van een merk' voelen. Dat betekent dat je meer moet doen dan nadenken over de kleuren van een campagne. Is het verhaal wel verkoopbaar aan de klanten? Is het financieel interessant? Wat zijn de technische beperkingen? Een 360°-kijk dus."

Trends nomineert je voor de titel 'Marketeer van het Jaar'. Op welke marketingacties ben je zelf het meest trots?

"Dat is een beetje als kiezen tussen je kinderen, maar deze prestaties van ons marketingteam zitten wel in de top 3: dat we erin geslaagd zijn de failliete brouwerij Liefmans nieuw leven in te blazen, dat Vedett een stekje op de toch wel zeer concurrentiële pilsmarkt heeft veroverd en dat Duvel vandaag het statuut van nationale trots heeft verworven."

Wil jij het ook maken in marketing? Bekijk dan zeker onze vacatures.

 

Benieuwd hoe de werkdag van een functioneel analist of een sales executive eruit ziet? Kijk snel hier!