"Bij goede prestaties krijgen we een bonus bovenop ons loon"

Naam? Thomas Laureys

Leeftijd? 27 jaar

Functie? Business Consultant

Bedrijf? Consultancy bedrijf Mainnovation

Opleiding? Diploma Industrieel Ingenieur, specialisatie Chemie

Hoe lang zit je in deze job? 2 jaar

Hoeveel verdien je? “Als business consultant heb ik een gemiddeld loon. Dit wordt wel aangevuld met een bedrijfswagen, GSM, gratis internet en een onkostenvergoeding. Als we bepaalde doelstellingen behalen, maken we ook kans op een bonus die één keer per jaar door het bedrijf wordt uitgereikt.”

Mainnovation is een consultancy bedrijf gespecialiseerd in onderhoud. Wij spraken met business consultant Thomas Laureys en vroegen hem welke concrete taken er achter zijn functietitel schuilgaan.

Wat doet een business consultant bij Mainnovation?

“Wij zijn een jong Nederlands bedrijf en bestaan nu 10 jaar. We specialiseren ons in advies verlenen en begeleiden van de onderhoudsdiensten van bedrijven. We voeren dus zelf geen onderhoud uit maar ondersteunen onze klanten daarin. Zoek je als bedrijf een manier om meer te kunnen produceren zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid of het de kans op defecten vergroot? Dan ben je bij Mainnovation aan het juiste adres. ”

“In ons bedrijf hebben we verschillende teams. Er is een dienst die zich bezighoudt met het uitvoeren van audits en professionaliseren van onderhouds- en beheerorganisaties, een ander team helpt klanten bij de selectie en implementatie van  IT beheerssystemen (zoals SAP) speciaal voor onderhoud, nog een andere afdeling leent zelfs interim maintenance managers uit aan bedrijven die daar nood aan hebben. Zelf werk ik in het reliability engineering team. Reliability Engineering (RE) draagt zorg voor de betrouwbaarheid van de installaties.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Omdat ik projectmatig werk, ben ik meestal aan het werk in het bedrijf waar mijn project loopt. Af en toe werk ik ook wel eens thuis. Samen met de klant gaan we op zoek naar de beste richtlijnen om installaties te optimaliseren. Wat kunnen we doen om bepaalde storingen te vermijden, hoe kan een installatie nog beter werken, … Soms is het ook zo dat er té veel onderhoud gebeurt op een machine. Kosten die eigenlijk overbodig zijn. Aan de hand van workshops en opleidingen proberen we het nieuwe onderhoudsplan zijn ingang te geven in het bedrijf.”

Wat vind je leuk aan je job?

“Ik ben nu 2 jaar aan de slag bij Mainnovation en ik hou vooral van de afwisseling. Ik heb ondertussen heel veel bijgeleerd. Het is een leuk bedrijf. Ik zie mijn collega’s uiteraard niet iedere dag, maar als we elkaar zien zit de sfeer goed. En als ik vragen heb, kan ik altijd bij hen terecht.”

Wat vind je moeilijk?

“Het is eigen aan een beroep als consultant, maar telkens afscheid nemen van mensen vind ik soms wel moeilijk. Je bouwt een band op en moet dan weer vertrekken. Hoe het hen en het bedrijf vergaat op lange termijn, zie je niet meer. En dat vind ik soms wel jammer.”

Wat moet je in huis hebben om deze job uit te oefenen?

“Je moet vooral heel zelfstandig kunnen werken. Voor ieder project start je op een andere plaats en daar moet je telkens iets nieuws opbouwen met mensen die je van haar noch pluim kent. Je moet snel inzicht krijgen in het bedrijf en de mensen die er werken."

“Omdat we veel workshops en opleidingen aanbieden, moet je zeker ook mondig zijn. En de mensen waarmee je samenwerkt motiveren. Niet alle werknemers in het bedrijf waar je terecht komt, staan te springen voor deze opleidingen. Je moet hen dus het belang van je werk laten inzien.”

Is dit een baan voor starters?

“Ik werk er zelf nog maar twee jaar en had daarvoor nog maar één jaar ervaring. Je kan dus wel als starter bij ons beginnen. Al denk ik wel dat een beetje ervaring zeker een pluspunt kan zijn."

Zijn er doorgroeimogelijkheden?

“Die zijn er zeker. Ik ben business consultant, maar je kan ook evolueren naar senior consultant. Je krijgt dan meer verantwoordelijkheden toegewezen. Als je goed presteert, kan die evolutie zelfs vrij snel gaan.”