"Bij De Post krijgen alle senior it'ers een bedrijfswagen"

Naam? Mathias

Leeftijd? 38

Functie? Senior ict engineer (SharePoint)

Bedrijf? De Post

Opleiding? Graduaat informatica. "Een it-opleiding lijkt me voor deze job aangewezen."

Hoelang zit je in deze job? "Ik werk al 16 jaar als informaticus. Sinds 2006 hou ik me bezig met SharePoint en sinds 2007 ben ik in dienst van De Post."

Hoeveel verdien je? "De meeste it'ers bij De Post zijn contractuele medewerkers, wat betekent dat we niet uitbetaald worden volgens barema's maar dat we een marktconform salaris en extralegale voordelen krijgen (variabel loon, maaltijdcheques, verzekeringspakket etc.). Vanaf senior-niveau krijg je ook een bedrijfswagen."

Mathias werkt sinds 2007 bij De Post. Als senior ict engineer ontwikkelt hij samen met zijn collega's allerlei applicaties in SharePoint. Klinkt als Chinees, en dus vroegen we hem om tekst en uitleg.

Wat doet een senior ict engineer bij De Post?

"Doorgaans worden it'ers ofwel analist ofwel programmeur: voor mijn job zijn die beide werelden belangrijk. Samen met twee collega's ontwikkel ik allerlei applicaties in SharePoint, een programma van Microsoft waarmee bedrijven onder andere aan documentbeheer kunnen doen. Het komt er in de eerste plaats op aan uit te zoeken wat de noden precies zijn en aan welke voorwaarden de tool allemaal moet voldoen. Daarna begint het programmeren. Als senior ict engineer neem ik de lead over het team."

Kan je een voorbeeld geven van een tool die jullie ontwikkelden?

"Zeker. Dankzij een van onze tools kunnen werknemers formulieren afdrukken met een barcode. Heeft de klant het formulier ingevuld en ondertekend, dan kunnen ze die barcode gebruiken om het document in te scannen en op de juiste plek in ons systeem op te slaan."

Welke zijn de leuke kanten van deze job? 

De afwisseling: "De ene keer moet je een blog opzetten voor de ceo, de andere keer een applicatie ontwikkelen waarmee winkels een aanvraag kunnen indienen om PostPunt te worden. Je gebruikt dan wel hetzelfde programma, het gaat om andere cases en dus heb je sowieso veel variatie."

Veel contact met collega's: "Aangezien de tools voor veel verschillende afdelingen binnen De Post kunnen bestemd zijn, kom je in aanraking met heel veel verschillende mensen."

Fijne locatie: "De ict-afdeling zit centraal in de hoofdzetel in Brussel. Wij zitten recht tegenover de Muntschouwburg, en dus knal in het centrum. Dat is mooi meegenomen, zeker omdat onze gebouwen ook zeer vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer."

Waar moet een ict engineer in uitblinken?

Vlot overleggen: "Tools ontwikkel je steeds in samenspraak met de uiteindelijke gebruikers. Samenwerken en communiceren horen daarbij."

Correct analyseren: "Je moet in staat zijn de vraag van de gebruikers af te stemmen op de technische mogelijkheden."

Beschikken over voldoende technische bagage: "Je komt in aanraking met heel veel verschillende terminologieën, het is dus goed een beetje van alle markten thuis te zijn en interesse te hebben in nieuwe ontwikkelingen. Voorkennis van SharePoint hoeft niet per se. Je krijgt daar intern opleiding voor."

Doorgroeimogelijkheden?

"Vanuit deze functie kan ik verder doorgroeien op de technische carrièreladder en software-expert worden, of ik kan kiezen voor een meer project- of managementgerichte functie."

Tekst: Hermien Vanoost