“Als ICT’er maakt het eigenlijk niet zoveel uit in welke sector je werkt”

Bankieren wordt steeds meer synoniem met internetbankieren en mobiel bankieren. Logisch dan ook dat banken vandaag de dag heel wat ICT-profielen in dienst hebben. Bij KBC zijn dat er in België momenteel al zo’n 1.500. De 32-jarige Kevin Smets is een van hen. Hij programmeerde mee aan de software van KBC-Online en aan verschillende andere banktoepassingen.

Kevin Smets: “Na mijn studies informatica ben ik begonnen als consultant. Ik werkte vooral als Java developer voor verschillende klanten, waaronder ook banken zoals KBC en ING. Drie jaar geleden ben ik dan in vaste dienst gekomen bij KBC. Mijn eerste job hier was die van functioneel designer. Dat is een minder technische functie waarbij je niet zozeer programmeert, maar vooral nadenkt over de verschillende functies die de software moet vervullen. Omdat ik het programmeren toch niet kon loslaten ben ik na een viertal maanden dan terug overgeschakeld op een technische ontwerpfunctie. Code schrijven is blijkbaar iets dat echt in mij zit; ook in mijn vrije tijd ben ik er veel mee bezig.”

Wat omvat je huidige functie precies?

“Ik ben een zogenaamde ‘tech lead’ voor UX, wat betekent dat ik mij bezighoud met alles wat met de gebruiksvriendelijkheid en gebruikservaring van onze toepassingen te maken heeft. Ik sta tussen de interne klanten, die mij vertellen over welke functionaliteiten een bepaalde applicatie moet beschikken, en de andere ontwikkelaars met wie ik bekijk hoe we dat alles technisch gaan implementeren. Daarnaast heb ik ook contact met de grafische ontwerpers om samen te bepalen hoe de gebruiksschermen er concreet zullen uitzien. Ik heb dus een vrij centrale functie.”

Werk je in teamverband?

“Ja, er is altijd een projectteam. Dat kan soms heel klein beginnen, met een man of vier, vijf, maar snel groeien tot meer dan tien. Er zijn zowel kleine als grote projecten, elk met hun eigen verantwoordelijkheden. Meestal lopen die ook door elkaar, al ben ik nu wel al een tijdje bezig aan één groot project dat te maken heeft met het verbeteren van onze klantenbeleving. Eén project tegelijk vind ik eigenlijk wel goed omdat je je dan beter kan focussen.”

Hoe ziet een doordeweekse werkdag er voor jou uit?

“Dat varieert enorm. De ene dag moet ik zelf iets technisch implementeren of met mijn collega’s bespreken hoe we het gaan aanpakken, de andere dag heb ik overleg met de grafici. Vergaderingen proberen we wel tot een minimum te beperken. Het is geen goed teken als je daar meer dan twintig à dertig procent van je tijd aan besteedt. Sowieso moet de hoofdmoot programmeren en analyseren zijn. Tegenwoordig geef ik als tech lead ook trainingen aan andere ontwikkelaars die nog niet zo lang met het project bezig zijn als ik, al is dat voor mij wel slechts een bijtaak naast mijn andere bezigheden.”

Welke vaardigheden heb je allemaal nodig voor je job?

“Je moet een soort ‘jack of all trades’ zijn, een manusje-van-alles. We zijn bezig met het ontwikkelen van behoorlijk nieuwe ‘frameworks’ – sets van softwarecomponenten zeg maar – en daar komen heel wat verschillende programmeertalen bij kijken. Voor het web zijn dat uiteraard de klassiekers als Javascript, CSS en HTML, maar daarnaast gebruiken we ook heel veel andere talen. Het is voor een developer dan ook logisch dat je je voortdurend bijschoolt, zowel tijdens je werk als in je vrije tijd. Sowieso vind ik het interessant om nieuwe technologieën te leren kennen en die dan vervolgens te gebruiken.”
“Naast de technische competenties zijn er natuurlijk ook de communicatieve vaardigheden. Je moet kunnen overleggen met de collega’s en de interne klanten. Het is namelijk de bedoeling om applicaties te maken die goed in elkaar zitten, die duidelijk zijn voor de gebruikers, en dus moeten we de functies en de werking goed met elkaar doorpraten. We moeten elke verwarring uitsluiten.”
“In mijn job is het ten slotte ook belangrijk dat ik zelfstandig kan werken en proactief ben. Je mag geen afwachtende houding aannemen, je moet de zaken naar je toe durven te trekken.”

Waar haal je het meest voldoening uit?

“Bijleren over nieuwe technologieën vind ik op zich al heel interessant. Daarnaast is de teamsfeer ook een groot pluspunt. We zijn allemaal gelijkgestemden die er echt voor willen gaan. Maar de grootste motivatie vind ik toch in het feit dat we toepassingen ontwikkelen die veel klanten van KBC effectief gebruiken en waar ze echt iets aan hebben.”

Wat vind je het grootste nadeel aan je job?

“Doordat we zoveel verschillende technologieën gebruiken, is het niet mogelijk om mij echt ergens in te specialiseren. Anderzijds houdt dat voortdurend bijleren het ook interessant.”

Waarom koos je precies voor de banksector?

“Eerlijk gezegd heb ik niet echt veel affiniteit met banken. Het is zeker niet zo dat het mijn grote roeping was om in deze sector te werken. Toen ik consultant was, waren een aantal van mijn klanten banken en zo ben ik toevallig in die wereld terechtgekomen. Uiteraard is het voor mij handig als ik een zekere kennis heb van bankproducten, zo kan ik de wensen van mijn klanten beter inschatten. Maar toch denk ik niet dat de sector waarin je werkt echt veel uitmaakt voor de inhoud van een ICT-job. Mijn functie, waarbij je zowel met technische aspecten als met gebruiksvriendelijkheid te maken krijgt, kom je ook tegen in andere sectoren. Zelfs de specificaties van de toepassingen zullen niet wezenlijk verschillen. De ontwikkeling is hetzelfde, enkel de invulling met gegevens is anders. Sowieso is het belangrijkste voor mij dat ik mij met ICT kan bezighouden.”

Wat is de ideale voorbereiding op een job als deze?

“Uiteraard een informaticastudie, al maakt het niet zoveel uit welke precies. Mijn opleiding was nogal sterk op Java gericht, terwijl ik die programmeertaal in mijn laatste project eigenlijk niet zo veel meer nodig heb gehad. Maar door IT te studeren, ontwikkel je een bepaalde manier van logisch denken die in elke programmeertaal terugkomt. Het is dan ook niet zo moeilijk om daarna nog met nieuwe technologieën te leren werken.”

Is dit ook een job voor starters?

“Er zijn zeker juniorprofielen die bij ons beginnen en die worden goed begeleid door de developers van medior- en seniorniveau. Maar voor mijn job, als tech lead, heb je toch enige on the job ervaring nodig. Je moet tenslotte heel wat andere mensen kunnen bijstaan. Er zijn ook doorgroeimogelijkheden. Op een bepaald moment kan je kiezen of je je verder technisch wilt specialiseren of eerder functioneel. Zelf vind ik dat ik daarin een goeie mix heb gevonden. Ik vind die afwisseling wel leuk, al houdt niets me tegen om me in de toekomst bijvoorbeeld nog verder te specialiseren als technisch expert of als businessanalist.”

Wie is Kevin Smets?

Leeftijd: 32 jaar
Woonplaats: Leefdaal
Functie: technisch designer
Bedrijf: KBC
Afdeling: departement directe kanalen
Opleiding: bachelor in toegepaste informatica
In dienst sinds: augustus 2011