Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Aan het stuur ben ik opnieuw nuttig en gelukkig”

Naam: Roland Depaire

Vroeger: marketeer

Nu: buschauffeur bij De Lijn

“Ik heb niet het klassieke parcours van een buschauffeur afgelegd”, zegt Roland Depaire (52), die sinds het begin van dit jaar aan de slag is bij de openbare Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn.

Roland  kwam door onvoorziene omstandigheden in zijn huidige functie terecht. “Ik werd ontslagen als ‘audiovisual supervisor’ bij een mediabedrijf dat de publiciteit van hele grote merken in portefeuille had”, verklaart de marketeer, die vroeger nog in de verkoopsafdeling van een voedingsconcern werkte. “Mijn ontslag kwam natuurlijk hard aan, maar uiteindelijk was ik niet echt ongelukkig omdat ik er wegging.”

Als 50-plusser kreeg Roland Depaire een outplacementbegeleiding die door zijn ex-werkgever werd betaald. Dankzij deze ervaring kon hij met een positief gevoel vertrekken maar het hielp hem niet om een nieuwe job te vinden. “Mijn begeleiders bleven er maar op hameren dat ik vertrouwen in mezelf moest hebben en dat mijn leeftijd geen rol speelt. De realiteit bleek jammer genoeg anders: werknemers staan niet te springen om oudere mensen aan te nemen. Ze vrezen dat ze met hun jarenlange ervaring de werking van het bedrijf zullen verstoren. Jonge mensen zijn bang voor ouderen.”

De marketingspecialist beslist uiteindelijk om te reageren op een advertentie van De Lijn voor een job als chauffeur. De uitvalbasis is Ukkel, een steenworp van zijn voordeur. “Ik heb moeten vechten voor die job want de psychologe geloofde niet dat ik gemotiveerd was”, vertelt Roland Depaire. “Ik wilde die job echt! Niet uit berusting maar omdat het idee om andere verantwoordelijkheden te hebben me echt aansprak. Een voertuig van bijna 20 ton door het verkeer loodsen, dat is niet niks.”

Na een opleiding van enkele weken kan hij beginnen aan zijn nieuwe baan die hem een aantal heel concrete voordelen biedt. Hij heeft weliswaar een flexibel uurrooster maar daar staan 44 verlofdagen tegenover. Verder heeft hij een brutoloon van 2.900 euro per maand en extralegale voordelen zoals aanvullend pensioensparen en een hospitalisatieverzekering. “Ik verdien natuurlijk minder dan vroeger, maar ik heb ook opvallend minder stress.”

“Na een carrière van 32 jaar in de privésector ontdek ik nu wat het is om in de openbare sector te werken. Hier heeft de vakbond een grote invloed en willen sommige mensen liefst zo weinig mogelijk werken. Maar ik kom vooral in contact met collega’s die hun werk goed willen doen en sociaal contact belangrijk vinden. Eigenlijk past het leven dat ik nu leid veel beter bij wat ik echt belangrijk vind. Ik heb opnieuw plezier in mijn job en ik heb het gevoel dat ik iets voor de mensen beteken.”

Terug naar het hoofdartikel "Hoe u uzelf kan heruitvinden"