“In Zweden kondigde premier Reinfeldt eerder deze week aan dat werken tot je 75ste wat hem betreft bespreekbaar moet worden, willen ze hun sociale verzorgingsstaat kunnen blijven betalen.”

Het einde van de speeltijd

Eerst protesteerde zowat iedereen, behalve de rattenvangers, de ambtenaren, de brandweerlui, de politie en het lerarenkorps. Daarna was het de beurt aan de ambtenaren. Vervolgens kwamen de rattenvangers. In hun spoor volgden de brandweerlui. En nu staan de leerkrachten op hun achterste poten. Woedend zijn ze, allemaal, want binnenkort moeten ze langer werken. Dat wij langer moeten werken, daar hebben ze alle begrip voor. Dat ook zij – hardwerkende rattenvangers, ambtenaren, brandweerlui en leraars – langer moeten gaan werken, dat kan echt niet door de beugel. En dus komt de bevoegde minister zich eerst min of meer excuseren voor zoveel stoutmoedigheid, om vervolgens sussend nieuw overleg aan te kondigen en finaal aan te geven dat het– jammer maar helaas – echt niet anders kan.

Knap vermoeiend is dat. Zonde van de tijd en energie ook die telkens opnieuw verloren gaan in dit publieke steekspel. Sociaal overleg is een even mooie traditie als deugd, maar er zijn grenzen. Hoe zinvol is het om telkens opnieuw hetzelfde debat te voeren in de media, dezelfde argumenten pro en contra op tafel te gooien? Om vervolgens alles opnieuw te heronderhandelen, uitzonderingsclausules vast te leggen en akkoorden op de lange baan te schuiven?

Ter attentie van vakbonden, werknemers en politici: in Zweden kondigde premier Reinfeldt eerder deze week aan dat werken tot je 75ste wat hem betreft bespreekbaar moet worden, willen de Zweden hun sterk uitgebouwde sociale verzorgingsmodel kunnen blijven betalen. Nu lijkt dat ook ons iets te veel van het goede, maar het Zweedse proefballonnetje zweeft wel kilometers boven de pensioengrens van 60 of 62 jaar waarover we hier nu al maandenlang palaveren. En dus wordt het tijd om eindelijk knopen door te hakken, voor iedereen.

Wat impliceert dat toppolitici finaal ook het lef moeten hebben te doen waarvoor ze stevig betaald worden: een toekomstgericht beleid uittekenen en beslissingen nemen, zonder telkens opnieuw over de schouder te blikken richting electoraat. En ook voor de werkgevers is de speeltijd voorbij: langer werken, jazeker, maar wanneer volgt een bindend engagement om vijftigers en zestigers echt kansen te geven in onze bedrijven? Want je kan politici veel verwijten – van een gebrek aan daadkracht of politieke moed tot kortzichtigheid –  maar niet dat werknemers die er als veertiger of vijftiger op straat belanden en nog tien tot twintig jaar carrière voor de boeg hebben, niet meer aan de bak komen. En laat dat nu net mee de kern van het probleem vormen.