Zo weet je of je ontslagen gaat worden

De Belgische economie krijgt het nog steeds hard te verduren. De terreurdreiging, aanhoudende stakingen, aarzelende consumenten,… knagen aan de werkzekerheid. Maar hoe weet je nu of ook jij de kans loopt om ontslagen te worden? Leer de signalen tijdig te herkennen zodat een eventueel ontslag niet helemaal uit de lucht komt vallen.

 

Het bedrijf wordt overgenomen

Wanneer het bedrijf waar je werkt, opgaat in een andere onderneming moet je altijd rekening houden met een reorganisatie. Dat kan gepaard gaan met ontslagen.

 

Het bedrijf is verlieslatend

Een bedrijf dat in financiële moeilijkheden verkeert, zendt ook signalen uit. Vaak worden belangrijke investeringen uitgesteld, lonen te laat uitbetaald, collega’s ontslagen, enz.

 

Je bent het niet eens met de bedrijfsleiding

Wanneer het bedrijf een beslissing neemt waar jij niet achter kunt staan, kan dit de relatie met je leidinggevende serieus verzuren. Als het management voelt dat jij hun beleid niet steunt, kunnen ze denken dat je niet gemotiveerd meer bent voor je job. Toon een positieve houding en laat je ongenoegen niet te sterk blijken.

 

Je krijgt minder verantwoordelijkheid

Soms worden geleidelijk aan veranderingen doorgevoerd. Als je voelt dat jou taken worden afgenomen en dat je minder verantwoordelijkheden krijgt, kan dat betekenen dat je leidinggevende twijfelt aan jouw capaciteiten. Doe zo goed mogelijk je best en toon je gemotiveerd. Probeer je baas hierover op een goed moment aan te spreken. Ga niet meteen in de aanval en duw jezelf ook niet in de slachtofferrol. Probeer gewoon een eerlijk gesprek te hebben over je werk en de taakverdeling binnen het bedrijf.

 

Je wordt niet meer uitgenodigd voor vergaderingen

Wanneer je gewaardeerd wordt in je job, zal je werkgever rekening houden met jouw mening. Wanneer je niet meer betrokken wordt bij belangrijke beslissingen die invloed hebben op je dagelijkse werk, is dat een slecht signaal. Ook als je bepaalde vergaderingen niet (meer) mag bijwonen of zelfs niet wordt meegevraagd voor een teambuilding, moet je echt op je hoede zijn. 

 

Lees ook:

Het ontslag volgens de letter van de wet

Ontslag gekregen: hoe moet het nu verder?

Welke soorten ontslag bestaan er?