Zo behoud jij je waardigheid bij ontslag

Wie ontslagen wordt, is vaak boos of verdrietig, zeker als het ontslag onverwacht kwam. Toch is het beter om je negatieve gevoelens niet te veel de bovenhand te laten nemen en met opgeheven hoofd de deur uit te wandelen.

 

Vertrek niet zonder een goed gesprek

Sla de deur niet achter je dicht. Laat het nieuws gerust eventjes bezinken, maar loop de kans niet mis om na te gaan waarom jij je job verliest, en niet een andere collega. Na een goed gesprek begrijp je de beslissing hopelijk iets beter. Zo heb je ook een genuanceerd antwoord klaar als er tijdens een volgend sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar de redenen van je ontslag, en kan je ook aantonen wat je sindsdien geleerd hebt.

 

Schuif de schuld niet af

Als je de redenen van je ontslag niet terecht vindt, kunnen de frustraties oplopen. Maar pas op: blaas geen bruggen op. Werkgevers polsen graag naar je reputatie bij organisaties waar je vroeger gewerkt hebt. Het is dus niet slim om op het laatste moment professionele vijanden te maken door te beweren dat je ex-baas slechte beslissingen maakt, of dat het de schuld is van een ex-collega dat jij deadlines niet kon halen.

 

Bemoeilijk het proces niet

Sta open voor een constructieve samenwerking tot het einde. Je effectieve vertrek zal goed voorbereid moeten worden en daar kan wat tijd over gaan. Weiger niet om die overgangsperiode zo vlot mogelijk te laten verlopen. Vriendelijk blijven in een moeilijke situatie toont maturiteit en professionaliteit, karaktertrekken die niet misstaan op een referentiebrief. Geef je werkgever zoveel mogelijk redenen om spijt te krijgen van zijn beslissing!

 

Vergeet geen referentie te vragen

Als je werkgever geen controle had over jouw ontslag, stelt hij misschien zelf voor om een positieve referentiebrief met je mee te geven. Maar als het nooit echt tussen jullie geboterd heeft, ligt dit wat moeilijker. Nochtans zullen weinig werkgevers dit weigeren, dus durf het vooral te vragen. Zorg dat de toon van de brief neutraal is, door hem te beperken tot basisinfo over je taken en je loon, bijvoorbeeld. Spreek ook af dat alleen de HR-afdeling vragen van geïnteresseerde werkgevers beantwoordt.

 

Verlies de moed niet

Onthoud: ontslagen worden zegt niets over jou als mens. Het klikte gewoon niet met die job. Dit is het ideaal moment om wat gas terug te nemen en je af te vragen wat je belangrijk en leuk vindt om te doen, zodat je daar jouw volgende jobhunt op kan afstemmen.

 

 

Lees ook:

Afwezigheid voornaamste ontslagreden in ons land

Waarom de regering de proefperiode opnieuw wil invoeren

Zo weet je of je ontslagen gaat worden