Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Winst maken en toch ontslaan: onethisch bestuur of slim management?

Winst maken, maar toch ontslaan: dat thema verhit al geruime tijd de gemoederen. Slim management of onethisch snoeiwerk? En, mag je de gezondheid van een bedrijf louter aflezen aan de hand van de winstcijfers?

De studiedienst van het ABVV bezorgde Vacature magazine een lijst met aangekondigde herstructureringen tussen januari 2008 en eind januari van dit jaar. De Vacature-redactie en Graydon, het bureau voor handelsinformatie, plozen die lijst uit en verzamelden de recentste financiële gegevens achter 210 bedrijven die een herstructurering hebben aangekondigd.

Gezond op het eerste gezicht, ongezond op termijn

Wat blijkt: op basis van hun laatst gepubliceerde jaarrekening maakten iets meer dan de helft van de 210 bedrijven uit onze lijst (118 om precies te zijn) winst voor (of op het moment dat) ze hun herstructurering aankondigden. De cijfers bevestigen het buikgevoel dat heel wat bedrijven die wensen af te slanken er op het eerste gezicht gezond uitzien. Eerste conclusie? Eric Van den Broele, Graydon: "Wie de winstcijfers bekijkt, denkt onmiddellijk aan onethisch gedrag: deze bedrijven kondigen wel heel snel een herstructurering aan, terwijl de cijfers allesbehalve alarmerend blijken." Maar uit meer diepgravende cijferanalyses blijkt op korte termijn liefst 184 van de ondernemingen ongezond, op lange termijn zelfs 201. Van den Broele: "In zekere zin een geruststelling. Want dat betekent dat de overgrote meerderheid wel degelijk gegronde redenen heeft om te herstructureren. Uit deze lijst blijkt dat er veel minder geprofiteerd wordt van de crisis dan ikzelf en wellicht vele anderen dachten."

Beter af bij Belgisch verankerd bedrijf

Er is een verschil tussen bedrijven met een Belgische en buitenlandse hoofdzetel. "Tussen 2004 en 2007, en in het bijzonder vanaf de invoering van de notionele interestaftrek in 2006, hebben aandeelhouders heel wat geld in Belgisch verankerde ondernemingen gelaten. Daar bestaan cijfers over. Daardoor is het gemiddelde eigen vermogen van de in België verankerde ondernemingen flink aangedikt." Niet toevallig hebben bedrijven met een buitenlandse hoofdzetel minder compassie met hun Belgische werknemers. Van den Broele: "Een multinational kan bijvoorbeeld vaststellen dat een winstgevend filiaal in ons land niet zo rendabel is op internationale schaal. Vele Amerikaanse verankerde bedrijven romen zonder gêne hun Belgische winsten af. Het Belgische filiaal wordt zo op termijn een lege doos, zonder dat het daarom slecht draait of niet rendabel is." Of hoe de gebrekkige verankering van onze economie ons duizenden banen kost. 

Lees het volledige verhaal in Vacature magazine.

Tekst: Nico Schoofs - Foto: Layla Aerts