Werknemer geeft condooms aan als onkosten en wordt ontslagen

Een werknemer die op zakenreis naar Thailand was geweest is ontslagen. De reden: hij had onkostennota’s ingediend voor alcohol, condooms, vaseline en prostitutiebezoek …

De Franse advocaat Eric Rocheblave vertelt op zijn site over de zaak, die in 2010 voor het Hof van Beroep in Nîmes kwam. De werknemer in kwestie was een kaderlid en projectleider die voor zijn werk vaak naar het buitenland trok. Na een zakenreis naar Thailand liet zijn werkgever zijn onkostennota’s vertalen uit het Thai en nakijken door een boekhouder.

“Jong meisje: 2 stuks”

Deze stelde vast dat de meeste van de onkostennota’s te maken hadden met bestelling van flessen alcohol. Dat was evenwel niet alles: er waren ook facturen voor de aankoop van drie dozen Durex-condooms, enkele potten vaseline en de dvd ‘Knappe duivelinnen’. Een laatste factuur vermeldde de prijs voor de diensten van twee jonge meisjes … Zaken die je bezwaarlijk professionele onkosten kan noemen.

“Het is duidelijk dat u niet het werk heeft uitgevoerd dat u was gevraagd, aangezien u uw werktijd besteed heeft aan persoonlijke ontspanning. U heeft bovendien geprobeerd om de kosten voor die ontspanning op uw werkgever te beroepen”, zo oordeelde het Hof van Beroep in Nîmes.

Een zware fout dus, die zijn onmiddellijk ontslag rechtvaardigt.