Weer meer economisch werklozen in februari

De economische werkloosheid stijgt weer. In februari 2010 was 16% van de Belgische arbeiders economisch werkloos. Toename is er vooral in sectoren als machinebouw, autoconstructie, de voedingsindustrie en reisbureaus.

1 op 6 Belgische arbeiders economisch werkloos

De economische werkloosheid explodeerde in januari 2009 en bereikte tussen februari en april 2009 een hoogtepunt. In maart en april 2009 was respectievelijk 25% en 24% van de arbeiders ten minste een dag per maand economisch werkloos. Vanaf april deed zich een sterke daling voor. In de vakantieperiode (juli en augustus 2009) daalde de economische werkloosheid tot 12%. Maar sindsdien is er weer sprake van een gestage toename.

Evolutie economische werkloosheid tussen februari 2009 en februari 2010

asset/29604

In februari 2010 was alweer een op de zes (16%) Belgische arbeiders economisch werkloos. Dat cijfer ligt nog altijd dubbel zo hoog als in de periode voor de crisis, toen gemiddeld van 6% van de arbeiders economisch werkloos was.

Wel zijn arbeider nu gemiddeld vijf dagen per maand economisch werkloos, dat is één dag minder dan op het hoogtepunt van de crisis. SD Worx analyseerde hiervoor de gegevens bij 9.753 bedrijven, die in totaal 221.879 arbeiders tewerkstellen.

Machinebouw, voeding en reisbureaus

Vooral sectoren als machinebouw, autoconstructie, de voedingsindustrie, reisbureaus en reisorganisatoren, herstelling van computers en consumentenartikelen en maatschappelijke dienstverlening zonder huisvesting zagen de economische werkloosheid sterk tot zeer sterk stijgen.

Dalingen waren er daarentegen in de informaticaproducten, elektronica en elektrische apparatuur. Ook in de meubelindustrie werd een lichte daling vastgesteld.

West-Vlaanderen lijdt het meest

Terwijl de economische werkloosheid in Vlaanderen en Wallonië amper 3% lager ligt dan een jaar geleden, daalde ze in Brussel met 11%. Ook op procinciaal niveau zijn er grote verschillen.

asset/29605

Lees ook:
- Hoe word je succesvol in de crisis?
- 4 op 10 werknemers willen na crisis van job veranderen
- Verliezen ouderen sneller hun job in crisistijd?

I.s.m. SD Worx

asset/27874