Vrouwen plegen meer fraude op het werk door crisis

Een paar kantoorspullen achteroverdrukken, je onterecht ziek melden, oneigenlijk internetgebruik … Steeds meer vrouwen geven zich over aan dit soort misdrijven op het werk. De oorzaak? De crisis. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse recherchebureau Hoffmann.

In vergelijking met 2011 waren er vorig jaar 10% meer vrouwen die tegen de lamp liepen voor bedrijfsdiefstal en andere criminele feiten op het werk. Ze vormen nu 28% van het totale aantal daders. Mannen zijn dus nog steeds verantwoordelijk voor het gros van alle misdrijven in bedrijven, maar de stijging bij de vrouwen is wel opmerkelijk.

Frustratie

De oorzaak van het toenemende aandeel van de vrouwen is te vinden in de crisis. Door de financiële malaise gaan er steeds meer vrouwen werken. Mannen krijgen verhoudingsgewijs dan weer vaker ontslag, waardoor hun aandeel in de statistieken daalt.

De crisis lag vorig jaar aan de basis van de helft van alle criminele activiteiten in bedrijven. Werknemers bezondigen zich bijvoorbeeld aan diefstallen door financiële problemen of omdat ze gefrustreerd raken door bezuinigingen.

Tot halverwege 2011 was kennisdiefstal, zoals het stelen van vertrouwelijke dossiers, de meest voorkomende misdaad op de werkvloer, maar daarna werd er meer gefraudeerd met levensmiddelen, luxegoederen en geld.