Vrouw ontslagen wegens te veel make-up

De 28-jarige Francine Siddaway, die in een Brits ziekenhuis werkte als schoonmaakster, zegt dat ze werd ontslagen omdat ze te veel make-up gebruikt.

Siddaway maakt zichzelf graag op in de stijl van de oude Egyptenaren, met veel zwart rond de ogen. Ze zegt dat deze opmerkelijke vorm van maquillage voor haar functioneert als een soort schild en dat het haar zelfzekerder maakt.

Bij haar sollicitatiegesprek droeg Siddaway al dergelijke make-up en tijdens de drieënhalf jaar dat ze in het Addenbrooke’s Hospital in Cambridge aan de slag was kreeg ze noch van de patiënten noch van het personeel ook maar enige klacht over haar opvallende look.

Volgens de Daily Mail werd Siddaway ontslagen nadat haar baas haar plotseling had gevraagd om haar gebruik van oogschaduw wat te temperen of om helemaal geen make-up meer te dragen. Haar Cleopatrastijl zou niet stroken met de voorschriften van haar werkgever over kleding en voorkomen.

Siddaway, die met haar schoonmaakjob zo’n 14.857 pond (18.758 euro) per jaar verdiende blijft nu werkloos achter.

Besparingen

Volgens de voormalige schoonmaakster werd ze onrechtvaardig behandeld en werd haar make-up enkel als excuus gebruikt om haar te kunnen ontslaan. De ware reden zou volgens haar de besparingen op personeelskosten zijn die het ziekenhuis sinds mei van dit jaar doorvoerde. Volgens Siddaway kregen 600 personeelsleden de keuze tussen loon inleveren of opstappen.

Een woordvoerder van Medirest, het schoonmaakbedrijf waar Siddaway voor werkt, beklemtoont dat de voorschriften over kleding en voorkomen opgesteld zijn om de veiligheid en de gezondheid in het ziekenhuis te waarborgen en dat elke werknemer deze regels moet onderschrijven.

Siddaway overweegt intussen om de zaak ook voor de rechtbank te brengen. Unison, de grootste vakbond voor de publieke sector in Groot-Brittannië heeft alvast haar steun aan de vrouw toegezegd.