Vrouw 'ontslagen' wegens beugel in bh

Om veiligheidsredenen moest de Amerikaanse Vashawn Dennis iedere morgen als ze op haar werk arriveerde door een metaaldetector lopen. Iedere keer opnieuw liet ze daarbij het alarm afgaan. De schuld van de metalen beugel in haar bh, zo bleek.

Acht maanden heeft Vashawn Dennis uit Stockbridge als postsorteerder gewerkt voor StaffMark, een dienstenleverancier voor pakjesbedrijf UPS. Omdat de metalen beugel in haar bh telkens opnieuw het alarm van de metaaldetector deed afgaan, kreeg ze daar na verloop van tijd klachten over.

“Mijn chef vertelde mij dat ik geen beugel-bh meer mocht dragen”, zegt Dennis. “Ze wilde niet dat ik kleren droeg die het alarm deden afgaan. Maar ik kan gewoon niet anders. Ik heb zware borsten en heb zo’n soort bh’s nodig. Bh’s zonder beugel geven niet voldoende steun.” Volgens Dennis werd ze dus voor de keuze gesteld: haar job of haar bh.

Klacht bij de rechtbank

Susan Rosenberg, woordvoerder van UPS, zegt dat ze geen weet heeft van de incidenten met de metaaldetector en ontkent ook dat Dennis ontslagen is. “Wel eisen we dat onze werknemers zonder problemen voorbij een metaaldetector kunnen passeren”, vertelt ze aan een reporter van tv-station 11Alive. “Daarom raden we haar aan om ondergoed zonder metalen beugels te dragen.” Ze voegt er ook nog aan toe dat het geval van Dennis onderzocht wordt.

Van haar werkgever StaffMark kreeg Dennis de vraag om in een andere vestiging te gaan werken. De vrouw weigerde dit en plant een klacht bij de rechtbank. “Ik vorm geen bedreiging voor de veiligheid, dus waar zit het probleem?” vraagt ze zich af. “Het is onaanvaardbaar dat een werkgever tegen een vrouw zegt welk soort bh ze moet dragen.”