Vrouw doneert nier aan haar baas ... en wordt ontslagen

Toen de Amerikaanse secretaresse Debbie Stevens te horen kreeg dat haar baas Jackie Brucia ernstig ziek was, besloot ze haar leven te redden door een van haar eigen nieren voor donatie af te staan. Een beslissing waar ze later veel spijt van zou krijgen, want na de transplantatie werd Stevens ontslagen.

Volgens de 47-jarige ex-werkneemster van de Atlantic Automotive Group in Long Island, New York evolueerde het gedrag van haar voormalige baas van vriendelijk naar ronduit kwaadaardig. Uiteindelijk ontsloeg ze Stevens enkele maanden nadat deze haar een nier had afgestaan.

Stevens eist nu haar nier terug en diende ook een formele klacht in bij de New York State Human Rights Commission. “Als ze me dan toch zo haat en verachtelijk vindt, dat ze dan mijn nier teruggeeft”, zo verklaarde ze tegenover de New York Post.

Donatie uit menslievendheid

Brucia en Stevens hadden in 2009 al samengewerkt, maar daar was een einde aan gekomen toen deze laatste naar Florida verhuisde. Toen ze tijdens een bezoekje aan haar voormalige baas hoorde dat deze ernstig ziek was en op de wachtlijst stond voor een donornier, stelde ze haar voor om haar eigen nier af te staan voor donatie.

Enkele maanden later verhuisde Stevens terug naar Long Island en nam Brucia haar opnieuw in dienst. Deze vroeg haar of ze nog altijd bereid was haar nier af te staan. “Ik wou niet dat ze stierf en dus zei ik ‘ja’”, zo verklaart Stevens. “Ik deed het puur uit menslievendheid en niet omdat ik uit was op werkzekerheid.”

Gepest wegens complicaties

In augustus 2011 ging Stevens onder het mes om haar nier te laten verwijderen, maar bij de operatie traden complicaties op. Eens terug aan het werk was er geen begrip voor haar lijden. Integendeel: ze werd gepest, overgeplaatst naar een afdeling 80 kilometer verderop en uiteindelijk ontslagen.

“Het lijkt alsof ze me enkel terug in dienst genomen heeft om mijn nier te kunnen krijgen”, zegt Stevens.  “Ik voel me misbruikt en heb, nu ik ontslagen ben, geen geld meer om mijn ziekteverzekering te betalen.”

Lenard Leeds, Stevens advocaat, is van plan om binnenkort een gerechtelijke klacht in te dienen wegens discriminatie. Hij eist een miljoen dollar. De advocaten van Atlantic Automotive Group verklaren dat het bedrijf zich op elk moment fair heeft gedragen ten opzichte van Debbie Stevens.