Vrouw beweert ontslagen te zijn wegens weigeren abortus

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Virginia die als serveerster werkte in een Mexicaans restaurant daagt haar voormalige werkgever voor de rechter. Ze beweert dat ze ontslagen werd omdat ze weigerde een abortus te ondergaan.

Vier maanden nadat Abigail Shomo voor het restaurant Mi Puerto van eigenaar Leopoldo Florez Aguirre begon te werken, raakte ze zwanger. De vader, zo beweert Shomo, was haar directe baas en zoon van de restauranthouder, Leopoldo Florez Aguirre Jr.

Aguirre Jr. ontkent niet dat hij een seksuele relatie had met zijn serveerster, maar volgens hem is hij niet de vader van haar kind. Ook ontkent hij dat Shomo ontslagen werd. Hij en zijn vader beweren dat ze zelf opstapte.

De klacht die Shomo indiende laat een ander geluid horen. De jonge Aguirre zou haar voor de keuze gesteld hebben: een abortus die hij zou betalen of ontslag. Ze weigerde de abortus, waarop ze steeds minder uren mocht komen werken totdat vader Aguirre haar uiteindelijk vertelde dat ze niet meer terug moest komen omdat zijn klanten “jonge en slanke serveersters verkiezen.”

Keith Finch, de advocaat van vader en zoon Aguirre, ontkent de beschuldigingen: “Haar verhaal is volledig vals. Er is helemaal geen sprake van discriminatie wegens zwangerschap.”

Finch benadrukt ook dat Aguirre Jr. bereid was om een vaderschapstest af te leggen, maar dat Shomo daarvoor niet kwam opdagen.

Rechter James Turk heeft de zaak inmiddels toegewezen aan een bemiddelaar.