Ontvangt Els Clottemans nu nog een loon?

Heeft Els Clottemans de moord op Els Van Dooren op haar geweten? Eind oktober weten we het antwoord van de assisenjury in Tongeren. In afwachting daarvan zit de verdachte in de cel, eerder zat ze al 1,5 jaar in voorhechtenis. Wat gebeurt er eigenlijk met je arbeidscontract als je in de gevangenis belandt?

Geen prestaties, geen loon

Wanneer een werknemer in voorlopige voorhechtenis zit, wordt de arbeidsovereenkomst automatisch geschorst. De werkgever moet tijdens de schorsing geen loon uitbetalen omdat er geen prestaties zijn. Dirk Derwael, juridisch adviseur bij SD Worx: “Dat is de regel. Maar wanneer een betrokkene bekend heeft, kunnen de feiten ook zo zwaar zijn dat alle vertrouwen geschonden is, zodat een ontslag om dringende reden gewettigd is. Een werkgever kan daarnaast argumenteren dat de negatieve publiciteit in de pers reden genoeg is om te ontslaan. Anderzijds kan de werknemer daar tegenin brengen dat hij niet zelf verantwoordelijk is voor die negatieve publiciteit. In dat geval moet een rechtbank die twee standpunten tegen elkaar afwegen. Het is sowieso uitkijken voor een werkgever wanneer hij ontslaat om dringende reden in zo’n geval. Wanneer iemand voor langere tijd in voorhechtenis gehouden wordt en hij blijkt uiteindelijk onschuldig te zijn, dan moet de werkgever hem gewoon terug aan het werk laten. Wanneer hij toch ontslagen werd, dan is de kans groot dat de werkgever een verbrekingsvergoeding moet betalen. Het is een zeer moeilijke situatie: hoe lang moet je wachten vooraleer je iemand kan ontslaan? Als je twijfelt als werkgever, is het beter te wachten.”

Els Clottemans: tijdelijk contract niet verlengd

In het geval van Els Clottemans is die vraag zelfs niet aan de orde. De lerares gaf tot vorig jaar les op een lagere school in Anderlecht, maar dat was met een tijdelijk contract. "Gezien de omstandigheden werd dat contract niet verlengd", zei schepen van onderwijs Leopold Lapage op 1 september in Het Laatste Nieuws. "Als Els vrijgesproken wordt, staat ze eerste in de rij voor een nieuw contract", voegde hij er nog aan toe.

Tekst: Dominique Soenens/Hermien Vanoost - Foto: Geert Vanden Wijngaert