Ontslagen? 9 gevoelens die je parten spelen

Ontslagen worden staat niet voor niets in de top 3 van meest ingrijpende gebeurtenissen. Als je het niet ziet aankomen, kan het als een donderslag bij heldere hemel zijn. Iedereen ervaart het dan ook op een andere manier. Hieronder staan negen gevoelens die kunnen opduiken nadat je je ontslag vernomen hebt.

1. Ontkenning. Het kan zijn dat het niet meteen tot je doordringt. Je denkt dat het een vergissing is. Vaak is dit een soort van afweermechanisme dat ervoor zorgt dat je de klap niet in een keer moet verwerken.

2. Boosheid. Dit is vaak een van de eerste emoties die je ervaart. Je bent kwaad op je werkgever. Waarom net jij? Ook boos worden op jezelf is niet abnormaal. Ben je je ontslag gaan aanvechten en blijft het ook hierna een feit? Accepteer het dan. Blijf vooral niet steken in de slachtofferrol. Vanaf nu bepaal alleen jij nog hoe het verder gaat.

3. Verdriet. Ontslagen worden kan je intens verdrietig maken. Je bent niet alleen je werk, maar ook je collega’s, vertrouwde werkomgeving en verantwoordelijkheden kwijt. Laat je tranen dan ook de vrije loop als je hier nood aan hebt. Wanneer je verdriet en sombere gedachten niet overgaan, kan het zijn dat je depressief bent. Erover praten kan helpen, dus ga eens langs bij je huisarts. Gooi je het liever over een andere boeg? Ga dan wandelen, sport kan wonderen doen.

4. Angst en onzekerheid. Werk is een belangrijke factor in iemands leven. Het zorgt voor inkomsten, stabiliteit en structuur. Als dat wegvalt, geraak je in paniek. Sommige ervaren hun baan als een deel van wie ze zijn. Bij ontslag valt dit deel van je identiteit dan ook weg. Je bent niet langer leraar of consultant. Het is ook niet abnormaal dat je na je ontslag nog weinig zelfvertrouwen hebt. Bovendien ben je bang om het financieel moeilijk te krijgen. Laat jezelf niet leiden door angst, maar stel je open voor nieuwe mogelijkheden.

5. Schaamte. Als je niets misdaan hebt op je werk, heb je niets om je over te schamen. Ga dus niet zitten piekeren over wat anderen van je denken. Vervang ‘ik ben werkloos’ door ‘ik heb tijdelijk geen werk en ben me aan het oriënteren op een nieuwe baan’. Klinkt toch veel beter?

6. Jaloezie. We kijken vaak naar anderen die het beter hebben. Dat is een normale reactie, maar je maakt je er niet gelukkiger mee. Train jezelf op positief denken. Wil je dan toch graag vergelijken? Doe dat dan met mensen die een vervelende baan hebben of weinig vrije tijd overhouden. Je voelt je er vast beter door.

7. Stress. Dit is vaak het gevolg van functioneren onder spanning, zoals na je ontslag. Langdurige stress kan leiden tot een hoge bloeddruk, concentratieverlies en hart- en vaatziekten. Ontspannen is dus de boodschap!

8. Opluchting. Op een gegeven moment ga je beseffen dat je ontslag misschien nog niet zo slecht was. Nu moet je die taak niet meer doen waar je tegenop zag of die file trotseren. Vanaf het moment dat je dit soort gevoelens ervaart, is het een stap in de goede richting.

9. Acceptatie. Na een tijdje ga je openstaan voor positieve gevoelens. Je krijgt meer energie en kijkt met goede moed naar de toekomst.

asset/34389

Meer weten? Bestel dan bij Lannoo het boek (Ont)slagen. Via deze weg koop je het boek zonder verzendingskosten!