Olympisch kampioen ‘Fredje’ Deburghgraeve werkloos

In 1996 was hij de held van heel België toen hij op de Olympische Spelen in Atlanta de gouden plak voor de 100 meter schoolslag binnenhaalde en in één moeite door ook het wereldrecord brak. Vandaag gaat het heel wat minder goed met de voormalige zwemmer. Deburghgraeve zit namelijk zonder werk …

Aan zijn gouden medaille verdiende Frederik Deburghgraeve indertijd 1 miljoen Belgische frank bruto, waar hij 600.000 frank van overhield. Een leven lang teren op dat prijzengeld was dus niet mogelijk voor de beste Belgische zwemmer ooit.

Uiteraard leverden zijn overwinning in Atlanta, zijn Europees kampioenschap in 1995 en zijn gouden medaille op de wereldkampioenschappen in 1998 wel enkele interessante sponsordeals op, maar met het geld dat hij daarvoor kreeg kon Deburghgraeve zijn toekomst niet volledig veilig stellen. “Ik verdiende indertijd 40.000 frank en mijn sponsor Speedo gaf me 200.000 frank per jaar”, verklaart de voormalige zwemmer. “Zelfs op het toppunt van mijn carrière kreeg ik nooit meer dan 20.000 frank startgeld.”

Werkgever failliet

In 2000, toen de West-Vlaming zijn sportieve carrière stopzette, nam hij een ‘gewone’ job aan. Het feit dat hij van de opbrengsten van zijn zwemsport niet kon leven wijt hij aan pover management.

En aldus werd Deburghgraeve vertegenwoordiger voor het schoenenmerk Ambiorix. Enige tijd geleden ging hij aan de slag bij Acorpack, een fabrikant van verpakkingen voor groenten en fruit.

Het is dit bedrijf dat drie maanden geleden failliet ging, waardoor Deburghgraeve op de keien kwam te staan.

“Sindsdien ben ik op zoek naar werk”, verklaart de Roeselaarenaar op de website van La Dernière Heure. “Ik hoop dat ik snel iets vind. Ik panikeer niet, maar geef wel toe dat het raar doet dat ik opeens op zoek moet naar een job. Nu in januari krijg ik voor het eerst een werklozenuitkering en dat voelt heel vreemd aan.”

Toch laat de kampioen het hoofd niet hangen: “Ik wil niet bij de pakken blijven zitten. Ik heb nood aan werk, dat zit gewoon in mijn karakter.”

Herbeleef nog eens het gloriemoment van Frederik Deburghgraeve:


Bron: DHnet.be