Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Nieuwsanker: “Ontslagen omdat ik hoge hakken weigerde”

De Amerikaanse tv-journaliste Ann Curry werd één jaar nadat ze aan de slag ging als gezicht van de actualiteitenshow ‘Today’ op NBC bedankt voor bewezen diensten. Volgens haar had dit niet zozeer te maken met haar presteren of met de dalende kijkcijfers van het programma, maar wel met hoe ze eruit ziet.

De 55-jarige Ann Curry werkte al sinds 1997 voor de ochtendshow ‘Today’, maar het is pas sinds juni vorig jaar dat ze een van de twee vaste presentatoren van het programma werd. Op de dag dat haar ontslag bekend raakte, werkte Curry de show af alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Pas op het einde van de uitzending wendde ze zich tot de kijkers en kondigde ze geëmotioneerd haar ontslag aan.

Diverse media noemen het gebrek aan chemie tussen Curry en haar copresentator Matt Lauer als de belangrijkste reden voor haar ontslag. Ook de dalende kijkcijfers zouden een gevolg zijn van die stroeve relatie: voor het eerst sinds 1995 werd ‘Today’ van de troon gestoten door het concurrerende ‘Good Morning America’ op ABC als best bekeken ontbijtshow op de Amerikaanse televisie.

Zelf heeft Curry echter een andere uitleg. Ze beweert dat haar voorkomen en kledingstijl een doorn in het oog waren van haar bazen. “Ik droeg vaak platte schoenen of klompen, maar dat viel niet goed bij mijn oversten”, zegt ze in een interview met Ladies' Home Journal. “Mijn bazen moedigden mij aan om van die belachelijk hoge hakken te dragen, zodat de vrouwelijke kijkers daar over zouden praten, maar dat wilde ik niet. Ik hou namelijk niet van zulke schoenen en ik wil vooral mezelf blijven.”

Sam de Toekan

Behalve over haar schoeisel kreeg Curry ook opmerkingen over de jurkjes die ze droeg. “Ik ben dol op felle kleuren, maar ik kreeg van collega’s het verwijt dat ik leek op Toucan Sam, de veelkleurige mascotte van Kellogg’s Froot Loops.”

Ten slotte waren ook haar grijzende haren een punt van discussie. “Mijn bazen wilden dat ik mijn haar zou kleuren, maar dat heb ik geweigerd. Ik wil er namelijk hetzelfde uitzien als mijn ouder wordende familieleden.”

Of het nu Curry’s schoenen, kledij, haarkleur of de dalende kijkcijfers zijn die haar uiteindelijk de das hebben omgedaan, feit is dat ze als copresentatrice van Today vervangen werd door Savannah Guthrie. Curry blijft wel nog aan het programma verbonden als reporter.

Financieel hoeft ze zich hoe dan ook geen zorgen te maken: vorig jaar tekende de journaliste namelijk nog een contract voor drie jaar met NBC dat haar jaarlijks 10 miljoen dollar (8 miljoen euro) opbrengt. Of ze nu nog op het scherm te zien is of niet, NBC is verplicht haar de komende twee jaar 20 miljoen dollar te betalen.