Man ontslagen omdat hij een leven redde

Moet je je arbeidsregelement altijd naar de letter volgen, koste wat het kost? Ook als iemands leven ervan afhangt? Neen, natuurlijk niet. Maar Tomas Lopez, redder aan een strand in Florida, verloor er toch zijn job om.

Lopez (21) verliet zijn toegewezen zone om een man te redden die zich ongeveer 450 meter verder in zee bevond, aan Hallandale Beach in Florida. Nadat hij de man op het droge wist te krijgen informeerde zijn werkgever hem dat hij ontslagen was. Zijn werkgever wrijft hem een gebrek aan verantwoordelijkheid aan omdat hij zijn post verliet.

Solidariteit

Volgens abcnews.com spraken vervolgens zes collega's van Tomas Lopez hun steun uit voor de jongeman. Ze argumenteerden dat zij net hetzelfde zouden gedaan hebben in zijn plaats. Ook zij werden prompt op straat gezet.

Zijn werkgever, Jeff Ellis and Associates, stelt dat het verantwoordelijkheid moet nemen en dat redders hun post nu eenmaal niet mogen verlaten. Tom Gill, woordvoerder van de United States Lifesaving Association (USLA) laat het volgende weten: "Het is betreurenswaardig dat een badmeester ontslagen wordt omdat hij doet wat hij verondersteld wordt te doen." Meer kan Gill echter niet eisen, want Jeff Ellis and Associates is niet aangesloten bij de USLA.

Tomas Lopez liet op zijn beurt nog weten dat hij instinctief handelde, zonder na te denken bij de gevolgen. "Er zou een wet moeten zijn die je toelaat levens te redden zonder dat je het risico loopt je job te verliezen," liet hij nog optekenen. Na de storm van kritiek besloot Jeff Ellis van Jeff Ellis and Associates om Tomas Lopez en de zes andere ontslagen redders hun job terug aan te bieden. Lopez bedankte echter en gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player