Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Lippenstift of kauwgom: absurde regels die leiden tot ontslag bij Amazon

Tijdens deze drukke eindejaarsperiode doen de magazijnen van Amazon beroep op tijdelijke werknemers. Om de productiviteit, snelheid en rentabiliteit te verzekeren, heeft de Amerikaanse reus op het vlak van elektronische handel allerlei nieuwe regels ingevoerd. De ene al waanzinniger dan de andere.

Telkens een werknemer een overtreding begaat, kost dit hem punten. Na zes verloren punten wordt hij aan de deur gezet. Enkele voorbeelden van regels die de werknemers beter niet kunnen schenden indien ze hun baan niet willen verliezen:

Regel n°1 : Geen lippenstift

Om diefstal te voorkomen verbiedt Amazon zijn werknemers producten te gebruiken dat verkocht worden op hun website. Een van deze producten is lippenstift. Lipgloss echter, is wel toegestaan.

Regel n°2: Geen kauwgom

Als een werknemer op zijn werk aankomt met een kauwgom in de mond, mag hij deze gedurende de hele dag behouden. Het is wel verboden om in de loop van de dag te beginnen kauwen. Hoe moeilijk het ook is om de logica achter deze regel te begrijpen, toch zijn de regels van Amazon onbuigzaam.

Regel n°3 : Geen gekleurde dranken

Limonade, soda of andere gekleurde dranken zijn verboden. Enkel water is toegestaan op de werkvloer. Opdat schendingen van de regels in een oogopslag kunnen waargenomen worden, mag er enkel gedronken worden uit doorzichtige flessen.

Regel n°4 : Verspil geen plakband

Nadat een product is ingepakt, wordt het onderzocht door de afdelingsverantwoordelijke. De werknemers moeten de inpaktechnieken, die hun zijn aangeleerd tijdens de voorafgaande opleiding, respecteren. Dit wil zeggen: vooral géén plakband verspillen. Als een verantwoordelijke ontdekt dat er herhaaldelijk op een verkeerde manier wordt verpakt, kan dit zuur opbreken.

Regel n°5 : Werk niet te traag

Bij Amazon is er geen sprake van tijd te verspillen aan een taak. De productiviteit van de werknemers wordt gemeten en gevolgd door scanners, die hen vervolgens zeggen wat hun volgende taak is. Als de werknemer plots trager werkt, wordt dit meteen geïdentificeerd en berispt.

Regel n°6 : Niet treuzelen… zelfs niet na het werk

Vanaf het moment dat hun werkdag erop zit, krijgen werknemers 7 minuten om hun laatste shift uit te tikken. Doe je dit een minuut te laat, dan wordt dit geregistreerd.

Regel n°7: Niet kletsen

De departementshoofden houden ook toezicht op het sociaal gedrag van de werknemers. Als twee werknemers te veel praten, worden ze uit elkaar gezet. Houdt het probleem aan, dan wordt de naam van de werknemer doorgegeven aan de baas.

Regel n°8: Geen horloge

Net zoals met lippenstift heeft deze regel als doel om diefstal te voorkomen. Sinds dat horloges te koop zijn op Amazon, wordt aan de werknemers gevraagd om ze af te doen voordat ze aankomen op hun werk.

Regel n°9: Wees op tijd

Voor de laatkomers, geen genade. Een halfuur vertraging kost een half punt en een uur te laat staat gelijk aan het verlies van een volledig punt. Onwettig afwezig? Dan verlies je meteen drie punten. En nu hopen dat de werknemers van Amazon hun wekker niet vergeten op te zetten...

Bron: Business Insider - Foto: Telegraph.co.uk