Je ontslag: een nieuw begin!

Als je net ontslagen bent, moet je door een kwade periode. Hoe ga je daarmee om? Breng eerst en vooral het nodige papierwerk in orde en schrijf je in bij de VDAB. De kans is groot dat je net na je ontslag redelijk woedend bent. Doe geen dingen waar je later spijt van krijgt, en al zeker niet aan het adres van je ex-werkgever. Wie weet duikt hij opnieuw op in een volgende fase van je professionele leven. Als het een troost kan zijn: elke professional wordt wel eens ontslagen, op een bepaald moment in zijn of haar carrière. Stressspecialist dokter Luc Swinnen: “Wie geen werk heeft, mist de regelende factor in zijn leven. Niet bij de pakken blijven zitten, is daarom de boodschap. Begin met kleine dingen: sta op tijd op, kleed je aan alsof je naar het werk moet en hou er een strikt schema op na.”

Robert Redford

Een ontslag hoeft dus geen drama te zijn. Integendeel, beschouw het als een kans om een stap vooruit te zetten. Neem nu Robert Redford. Hij werd ooit ontslagen bij de oliemaatschappij Standard Oil. Aanvankelijk werkte hij er als ongeschoolde arbeider. Nadat zijn ploegchef hem slapend aantrof, verhuisde hij naar de administratie. Ook daar liep het niet van een leien dakje, om het eufemistisch uit te drukken. Pas na zijn ontslag besefte Redford ten volle dat de oliesector niets voor hem was. Hij joeg zijn droom na en werd de bekende acteur die hij nu is.

Probeer dus in de eerste plaats je ontslag een plaats te geven. Werd je ontslagen omdat de zaken slecht gingen, omdat het niet klikte met je baas, omdat je de baan niet aankon … ? Zodra je het ‘waarom’ kent, kan je een nieuwe job zoeken die je beter ligt. Beschouw de weken na je ontslag vooral als een leermoment. Zoek een nieuw project, een nieuwe baan die beter bij je persoonlijkheid past. Een bekend voorbeeld opnieuw: tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey werkte in het begin van haar carrière voor het televisienieuws, maar ze vloog eruit omdat ze zelf te prominent aanwezig was in haar reportages. In haar intussen iconische praatshow sloeg die specifieke aanpak duidelijk wel aan. Niet iedereen vindt uiteraard zo vlot de weg als Oprah. Klop daarom aan bij een professionele loopbaanadviseur die kan helpen om zowel je sterke als je zwakke kanten in kaart te brengen.