Hoeveel verdient de Nederlandse premier Rutte?

In april is het minderheidskabinet van de Nederlandse minister-president Mark Rutte na anderhalf jaar regeren gevallen. De verschillende partijen raakten het niet eens over de besparingsmaatregelen die ze moesten nemen en dus moesten de Nederlanders weer naar de stembus trekken.

Heel wat kiezers waren tot op het laatste moment onbeslist en het werd dan ook een ware nek-aan-nekrace tussen het liberale VVD van ontslagnemend premier Rutte en het socialistische PvdA van Diederik Samsom. Uiteindelijk haalde de VVD 41 zetels en de PvdA 39.

Rutte als minister-president en partijleider

Onder leiding van Rutte werd de conservatief-liberale VVD bij de verkiezingen van 2010 de grootste partij van Nederland. Een coalitie vormen met het populistische PVV van Geert Wilders, de partij die er het sterkst op vooruit was gegaan, bleek al snel niet wenselijk. Uiteindelijk kwamen de onderhandelaars tot een constructie waarbij de PVV een minderheidsregering van VVD en CDA zou steunen. Op 14 oktober 2010 legde Rutte, die ook partijleider bleef, de eed af als minister-president en minster van Algemene Zaken. Het motto van zijn kabinet: “Vrijheid en Verantwoordelijkheid”.

De crisis die leidde tot de val van de regering ontstond toen VVD, CDA en PVV in maart van dit jaar besloten te onderhandelen over broodnodige bezuinigingsmaatregelen. Aanleiding daarvoor waren de alarmerende cijfers van het Centraal Planbureau die aantoonden dat Nederland voor volgend jaar afstevent op een begrotingstekort van 4,5 procent. Op 21 april raakte bekend dat de onderhandelaars er niet uit raakten en per direct zegde Wilders zijn steun aan de regering op, wat meteen de val van Rutte I betekende.

Loon van de premier als norm

Voor het besturen van Nederland ontving Mark Rutte in 2011 een belastbaar jaarsalaris van 144.000 euro. Daarmee kreeg hij meer dan onze eigen premier Elio Di Rupo, maar beduidend minder dan Europese collega’s als Angela Merkel of François Hollande.

In Nederland gaan er heel wat stemmen op om het loon van de Nederlandse minister-president als referentie te nemen voor de begrenzing van de toplonen in de overheid. Volgens de zogenaamde ‘Balkenendenorm’ – die voorlopig nog niet gestemd werd als wet – zou een topsalaris in de publieke sector niet boven de 130 procent van het loon van de minister-president mogen komen. Momenteel komt dat dus neer op 190.000 euro per jaar.