Hoe vang je je ontslagen partner op?

Schaamte, onzekerheid, verdriet... Gedwongen ontslag is zonder twijfel een traumatische ervaring. Familieleden en vrienden spelen op dat moment een meer dan cruciale rol. Hoe vang je je ontslagen partner op?

Praten helpt

Het klinkt cliché, maar praten helpt. In elke situatie is het goed om je hersenspinsels met iemand te delen. Als je partner ontslagen is, dan heeft hij of zij steun nodig. Praat veel over de nieuwe situatie maar laat je nooit negatief uit. Praat ook over de financiële gevolgen en bekijk of herbekijk zonodig samen jullie budget. Ga eventuele doemscenario’s niet uit de weg.

Schuif niet alle huishoudelijke taken op je partner af

Laat je partner tot rust komen maar palm de vrijgekomen tijd niet in. Ga er niet van uit dat alle huiselijke klussen nu meteen zullen verholpen worden. Intensief solliciteren vraagt tijd en is een job op zich. Eventueel stellen jullie samen een werkschema op.

Bemoeder hem/haar niet

Blijf aanwezig, steun je partner maar bemoeder hem/haar niet en probeer zelf geen oplossingen aan te reiken. Het is belangrijk dat je partner het proces ervaart en er positief mee om leert gaan. Dat scherpt tevens zijn gevoel van eigenwaarde wat aan.

Zet de positieve kanten in de verf

Probeer de positieve kanten te zien en deze in de verf te zetten. Als partner moet je niet mee helpen zoeken naar een nieuwe job maar je kan hem/haar wel enthousiast maken voor de jobs waarvoor hij solliciteert.  

Word zelf niet ongelukkig

Om jezelf ook wat te beschermen in deze moeilijke omstandigheden is het goed om je eigen leven ook verder te zetten. Je mag er zelf niet ongelukkig door worden.

Zorg ervoor dat je partner zich niet isoleert

Wees voorzichtig met negatieve commentaar en geef de moed niet op als jullie in een dip terechtkomen. Zorg er wel voor dat je partner zich niet isoleert en stimuleer hem om zijn vrienden te zien en zijn eventuele hobby’s verder uit te oefenen.

Bron: www.vdab.be