Hoe schrijf je een goede ontslagbrief?

Een nieuwe job in het verschiet? Weet dan dat je zo snel mogelijk je ontslagbrief moet indienen bij je huidige baas. Wat moet er zeker in die brief staan?

 

Juridisch geldig

Je ontslag is pas juridisch geldig wanneer je het schriftelijk doet. In haar meest rudimentaire vorm bevat je ontslagbrief:

  • de datum
  • de persoon of afdeling tot wie je je richt
  • de vermelding dat je ontslag neemt bij firma X
  • de begindatum en de duur van de wettelijke opzeggingstermijn
  • je naam
  • je handtekening

 

Personaliseer

Ga je weg met spijt in het hart en vind je dit te kort en onpersoonlijk, dan kun je bijvoorbeeld nog vermelden dat je het aangenaam werken vond of dat je zult helpen om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Koester je daarentegen wrok tegen je baas of het bedrijf, weersta dan de verleiding om zwart op wit je gal te spuien. Een ontslagbrief is evenmin een manier om je baas eens klaar en duidelijk te vertellen wat je van hem persoonlijk denkt. Toegegeven, het kan gebeuren dat je een hekel hebt aan je baas maar dat uiten in je ontslagbrief getuigt van weinig professionaliteit.

 

Voorbeeld van een ontslagbrief

Jens Peeters
Groenendreef 18
2000 Antwerpen

De Heer A. Baetens
CEO
Targets N.V.
Antwerpsesteenweg 18
2000 Antwerpen

 

Antwerpen, 4 januari 2016

Betreft: ontslag

 

Geachte Mijnheer Baetens,

Hierbij bevestig ik u ons gesprek van vandaag (of van 4 januari 2015) waarin ik u heb gemeld dat ik het bedrijf wil verlaten.

Ik zeg hierbij de arbeidsovereenkomst op, mits naleving van een opzeggingstermijn van 3 maanden of  12 weken. Deze zal ingaan op 11 december 2016.

Graag wil ik nog benadrukken dat ik hier met plezier gewerkt heb. Ik zal er dan ook voor zorgen dat de overgang zo optimaal mogelijk verloopt.

Gelieve een kopie van dit schrijven 'voor ontvangst' te ondertekenen en mij terug te sturen.

 

Vriendelijke groet,

 

Jens Peeters 

 

Nog een laatste checklist:

  • Schrijf je ontslagbrief met de bedoeling dat je wilt vertrekken, maar dat dit op een gepaste manier moet gebeuren. Wil je nog ergens anders werken, dan zou je je collega's en baas immers nog nodig kunnen hebben als referenties.
  • Vertellen waarom je wilt vertrekken moet je niet doen. Als je zegt dat je een meer uitdagende job hebt gevonden, dan geef je aan dat je deze job saai vond. Zeg je dat je het doet voor je gezondheid? Dan geef je de indruk dat je een risicowerknemer bent voor je volgende werkgever.
  • Dubbelcheck op spellingsfouten!

 

Bekijk ook: