Ex-directeur jarenlang dubbel en dik doorbetaald na pensioen

De Nederlandse ngo Hartstichting ligt zwaar onder vuur. Een ex-directeur die met vervroegd pensioen gestuurd was, kreeg zijn volledige loon doorbetaald tot zijn pensioenleeftijd. De Hartstichting maakte daardoor op drie jaar tijd 700.000 euro extra kosten.

De Hartstichting, een Nederlandse ngo die zich gespecialiseerd heeft in het bestrijden van hart- en vaatziektes, ligt zwaar onder vuur. Een ex-directeur die met vervroegd pensioen gestuurd was, kreeg zijn volledige loon doorbetaald tot zijn pensioenleeftijd. Daarbovenop ontving hij nog een morele schadevergoeding van 50.000 euro. De Hartstichting maakte daardoor op drie jaar tijd 700.000 euro extra kosten.


Loon: 175.000 euro per jaar


De job van voormalig directeur Manger Cats werd bedreigd toen in De Volkskrant uitlekte dat hij 175.000 euro per jaar verdiende. De stichting voor een goed doel vond dat ook overdreven veel, maar kon er niets aan doen omdat ze er ooit zelf mee ingestemd had. In 2004 ging Cats dan toch op vervroegd pensioen, tot hij in 2007 de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Al die tijd werd zijn volledige salaris doorbetaald en mocht dat niet verlaagd worden. De Hartstichting had met Cats een overeenkomst om niets te lekken over deze voorwaarden.


Vervelende zaak


Cats raakte het met de Nederlandse belastingdienst niet eens over de fiscale afhandeling van zijn riante vergoeding. De zaak kwam onlangs voor de rechtbank van Haarlem, en zo kwam alles toch in de openbaarheid. De Hartstichting zit nu heel verveeld met de nieuwe heisa rond haar ex-directeur. “Wij hebben ons aan de afspraken gehouden”, zegt een woordvoerder. “Het is een vervelende nasleep van een vervelende zaak uit het verleden.” (JS)