De kunst van het ontslag nemen in 10 stappen

Wil je ontslag nemen? Om het hele proces vlot te laten verlopen is het belangrijk om de regels van de kunst te volgen. Volg daarom deze tien stappen.

1. Verwittig je overste

De eerste persoon die je op je werkplek moet informeren over je vertrek is je rechtstreekse baas. Je wil absoluut vermijden dat de geruchtenmolen zijn werk doet. Leg een afspraak vast op een moment dat je rustig met elkaar kan praten.

2. Wees eerlijk

Draai niet rond de pot. Geef ook aan waarom je vertrekt, ook al ben je dat wettelijk helemaal niet verplicht. Heb je een beter aanbod gekregen, ligt de bedrijfscultuur je niet ... ?

3. Stuur je ontslagbrief

Op dit moment heeft je ontslag nog geen enkele juridische waarde. Je moet een ontslagbrief opstellen om je vertrek officieel te maken. Je kan hem per aangetekende zending versturen, maar evengoed in persoon afgeven. De datum van afgifte bepaalt ook verder wanneer je opzegperiode begint te lopen.

4. Onderhandel je opzeg

In theorie is de opzegtermijn geregeld door de wet. Dat mag je niet tegenhouden om te onderhandelen over de duur van die periode: eventueel kan je een inkorting bekomen, zodat je vroeger aan de slag kan bij je eventuele nieuwe werkgever of van enkele weken vakantie kan genieten.

5. Verwittig je collega's

Laat elk van je collega's persoonlijk weten dat je vertrekt. Zorg hierbij er opnieuw voor dat je de geruchtenmolen voor bent.

6. Ga netwerken

Profiteer van de laatste weken (of maanden) op kantoor om je netwerk te verzorgen. Ga eens lunchen met de baas, babbel nog eens met collega's van andere diensten ... Een goed netwerk komt altijd van pas.

7. Blijf gemotiveerd

Wanneer je laatste dag nadert zal je geneigd zijn om minder gemotiveerd aan de slag te zijn. Probeer die valkuil te vermijden. Zorg dat je collega's een goede herinnering aan je overhouden.

8. Organiseer een afscheidsfeestje

Een afscheidsfeestje is geen must, maar wordt wel vaak geapprecieerd. Nodig je collega's uit om nog een glas te drinken en bedank hen voor de fijne tijd.

9. Vertrek zichtbaar

Vertrek op de dag zelf niet als een dief in de nacht. Doe nog een laatste ronde langs de bureaus van je (ex-)collega's om afscheid te nemen.

10. Hou contact

Vroeg of laat kom je je collega's opnieuw tegen. Hou een goed contact met hen, aarzel niet om af en toe eens te babbelen. Dankzij de sociale media is contact houden vandaag de dag zelfs relatief gemakkelijk.

Bron: journaldunet.com