De 5 beste collectieve ontslagdeals sinds 2007

Nu het doek definitief over Opel Antwerpen dreigt te vallen, zullen de arbeiders en bedienden hun huid zo duur mogelijk proberen te verkopen. Zodra duidelijk is dat de GM-top geen duimbreed wijkt, zetten de vakbondsmandatarissen ongetwijfeld alles op alles om zo hoog mogelijke ontslagvergoedingen uit de brand te slepen. Misschien breken ze tijdens de ultieme onderhandelingen wel een record, en slepen ze de beste collectieve ontslagdeal van het voorbije decennium uit de brand.

De werknemers van Opel kunnen alleszins inspiratie opdoen bij wat even onfortuinlijke collega’s de vorige jaren bij sluitingen en herstructureringen hebben weten te onderhandelen. De vakbondsmensen van Opel zelf hebben bij de laatste grote herstructurering in 2008 trouwens al enige ervaring opgedaan.

Breekt Opel Antwerpen het record?

Stijn Demeestere van het advocatenkantoor Lydian maakte een top 5 op van de ‘beste’ Belgische collectieve ontslagdeals van de laatste drie jaren. Opel Antwerpen bekleedt daarin al een prominente tweede plaats. “Mijn informatie is niet gebaseerd op de oorspronkelijke teksten van de sociale akkoorden die toen gesloten zijn”, waarschuwt meester Demeestere. “Wel op wat er in de media over verschenen is.”

1. Volkswagen Vorst (2007)

Meer dan 3.000 banen sneuvelen. De bedienden ontvangen een ontslagvergoeding, gekoppeld aan hun anciënniteit. De vergoeding schommelt tussen 29.000 euro (voor bedienden met een anciënniteit van drie jaar) en 196.000 euro (25 jaar anciënniteit).

2. Opel Antwerpen (2008)

Bij een herstructurering moeten 1.400 mensen verdwijnen. De ontslagen werknemers hebben de keuze: ofwel een ontslagvergoeding van 144.000 euro, ofwel op hun vijftigste op brugpensioen met behoud van 82 tot 89% van hun loon.

3. Marlux Klaps (2009)

De tegel- en klinkerfabrikant uit Tessenderlo ontslaat meer dan 40 mensen. Arbeiders krijgen een vertrekpremie van 2.500 euro en een bijkomende premie van 750 euro per dienstjaar.

4. Beaulieu Wielsbeke (2008)

De tapijtfabrikant sluit zijn afdeling geweven karpetten. Meer dan 100 banen sneuvelen. Arbeiders die tegen het einde van 2009 56 of 58 zijn, kunnen tot dan in dienst blijven en vervolgens op brugpensioen vertrekken. De anderen komen in een regeling terecht waarbij ze 1.000 euro per maand extra bovenop hun werkloosheidsuitkering ontvangen tot ze 60 worden.

5. Iscal Sugar (2008)

De suikerfabriek in het Wase Moerbeke sluit definitief haar deuren. 95 mensen verliezen hun job. De ontslagvergoeding van de bedienden wordt berekend volgens de formule Claeys. De arbeiders ontvangen de opzegvergoeding waar ze normaal recht op hebben, vermenigvuldigd met 3. Daarbovenop krijgen ze nog een extra vertrekpremie van 3.000 euro per compleet dienstjaar.

Tekst: Jan Stevens