Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Casestudy: Borealis

Winning through people: case study BorealisEen bedrijf dat meer voor- dan nadelen in een cafetariaplan zag, is Borealis. Deze kunststoffenproducent (chemische sector) stelt in totaal 750 mensen tewerk in België, waaronder arbeiders, bedienden, kader en management. Verschillende doelgroepen met verschillende voorwaarden en regels en dus verschillende toepassingen, wat de invoer van een cafetariaplan er niet eenvoudiger op maakt.


In de chemische sector hebben werknemers 48 dagen verlof wat in principe een vermindering van de werkelijke arbeidstijd met zich meebrengt. De vraag naar een andere manier van belonen en een groot aantal bijkomende vakantiedagen beter te kanaliseren kwam eigenlijk van de werknemers zelf. Niet iedereen bleek tevreden met zoveel verlof. Dat de vraag ook van vakbondskant kwam, vergemakkelijkte de procedure wel.


Het hele cafetariaplan, dat nu vier jaar in het bedrijf van toepassing is, werd via collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten. Concreet biedt de flexibiliteit aan bedienden bijvoorbeeld de mogelijkheid om jaarlijks vijf extra bijkomende verlofdagen op te sparen naar de toekomst toe ofwel kan de uitbetaling naar de groepsverzekering gaan.


Het plan werd niet opgezet om mensen te behouden, maar het helpt wel. Borealis kent weinig verloop. Zo verhuisde onlangs bijna probleemloos een deel van de IT van Beringen naar Mechelen, velen vonden immers elders niet dezelfde flexibiliteit.


Bron: Cafetariaplan. Basisinstrument in de nieuwe arbeidsrelatie. Seminarie VKW. September 2001