Brusselse chirurg op staande voet ontslagen

Een Brusselse orthopedische chirurg ging zijn boekje serieus te buiten toen hij gisteren een joodse stagiair racistische en antisemitische opmerkingen naar het hoofd slingerde. De man riep "Sieg Heil" en beval de stagiair om "terug te keren naar de gaskamers".

Ondertussen stuurde de man een e-mail met verontschuldigingen naar de website van Joods Actueel en de directeur van het UZ Brussel, professor Marc Noppen.

“Hierbij wens ik mij publiekelijk te verontschuldigen voor mijn onaanvaardbaar taalgebruik tegenover mijn collega assistent, maar eveneens tegenover de gehele Joodse gemeenschap waarvan ik de gevoelens kan hebben gekrenkt.

Ik ben geen neo-nazi en heb steeds respect gehad t.o.v. het volk van Israël. De papa van mijn nichten en neef was een van de weinige overlevenden uit de concentratiekampen en mijn schoonvader was meer dan 4 jaar krijgsgevangene in Nazi-Duitsland.

Ik tracht hierbij absoluut niet goed te praten wat ik in een moment van woede mocht hebben heb gezegd, zonder dat ik dat meende, maar vraag U hierbij mijn oprechte excuses te willen aanvaarden.”

Het UZ Brussel schorste de man eerst tijdelijk en ontsloeg hem na beraad. Vorig jaar kreeg de man al een waarschuwing, nadat hij een ruzie had gehad met een verpleger. De chirurg stond over het algemeen bekend als een "moeilijk karakter". Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding bevestigt dat het een dossier geopend heeft over de beledigingen en dat het dit onmiddellijk zal behandelen. In België zijn door racisme ingegeven daden sinds 1981 strafbaar, negationisme is dat sinds 1995.

Religie in de zorgsector

Vacature onderzocht religie op de werkvloer, waaruit blijkt dat in de zorgsector wel meer problemen rond godsdienst opduiken.