Belgen veranderen niet graag van job

We horen wel eens dat jobhoppen de norm aan het worden is, maar dan toch niet in ons land. De gemiddelde Belg blijft het liefst jarenlang bij dezelfde werkgever. Enkele feiten en cijfers op een rij.

 

Bijna 70% wil bij huidige werkgever blijven

  • In één jaar tijd veranderen 5 op 100 Belgen van job (jobmobiliteitsgraad 2012). Bij de 20- tot 29-jarigen gaat het om 10 op 100 werknemers, bij de 50-plussers om 1 op 100.

 

  • Veranderen van job is in ons land geen prioriteit. Het liefst van al blijven we jarenlang bij dezelfde werkgever. Die trend wordt bevestigd door een recente studie van Ans De Vos en Peggy De Prins van Antwerp Management School. 69,4% van de 2.405 bevraagde Belgen ziet zichzelf niet bij een andere werkgever werken. Amper 4,8% is actief op zoek naar een andere job.

 

  • In datzelfde onderzoek peilden De Vos en De Prins ook naar interne mobiliteit. Bijna de helft van de respondenten gaf aan nog nooit intern van job te zijn veranderd. Bij 13% gebeurde dat twee keer.

 

Klassieke kantooruren blijven de norm

  • Zelfs jongeren zijn niet gebrand op verandering. In hun rapport over de toekomstverwachtingen van jongvolwassenen geven Mark Elchardus en Petrus Te Braak aan dat jongeren nog altijd de vaste boven de flexibele loopbaan verkiezen. 52% van de 2.000 ondervraagden hoopt ooit te kunnen zeggen dat ze 20 jaar of langer bij dezelfde werkgever aan de slag zijn geweest. Amper 22% denkt dat het interessant is om geregeld van job te veranderen, 45% ziet daar absoluut geen heil in. Hoe verder mensen in het leven staan – trouwen, kinderen krijgen, een huis kopen – hoe nadrukkelijker ze voor een vaste job kiezen.

 

  • Working 9 to 5: weinig Vlamingen wijken van dit klassieke patroon af. Uit het jongste tijdsbestedingsonderzoek van de VUB (cijfers voor 2013) blijkt zelfs dat het werken op atypische werktijden is afgenomen ten opzichte van 1999 en 2004. 86,5% van de totale werktijd gebeurt op normale werktijden. Lees: op weekdagen tussen 6 en 19 uur. Nachtwerk en zondagswerk blijven uitzonderlijk.

 

  • Het aantal Belgen in een tijdelijke job (uitzendarbeid, studentenarbeid, seizoensarbeid en allerlei andere contractvormen) schommelde de voorbije 20 jaar steeds tussen de 4 en de 10%. Voor 2014 lag het aandeel op 8,6%, in Vlaanderen op 7,1%. Het Europese gemiddelde lag de voorbije tien jaar steevast op 14 procent. Uitschieters in Europa zijn Polen (28,3%), Spanje (24%) en Nederland (21,1%).

 

Bronnen: Steunpunt WSE, Eurostat, FOD Economie.