Baas uitschelden voor dik varken is geen geldige reden voor ontslag

Je maakt een fout op het werk, biecht ze eerlijk op aan je baas waarna deze begint te schreeuwen. Voor je het weet roep je iets terug en word je op staande voet ontslagen. Een Nederlandse rechter heeft nu geoordeeld dat een dergelijk ontslag ongeldig is.

Op 10 februari 2011 verzaagde een monteur per abuis de verkeerde kleur raamlamellen – lichtgrijs in plaats van het gevraagde ‘naturel – alu metallic’. Als het werk gedaan is, ziet hij zijn fout in en gaat naar het kantoor van zijn baas om hem te vertellen wat er gebeurd is. De baas wordt kwaad, begint te roepen en achtervolgt de monteur tot in de werkplaats, waar die laatste geïrriteerd uitroept: “Dik varken, schreeuw toch niet zo!”

Escalatie was te verwachten

De man wordt naar huis gestuurd, waar hij nog dezelfde dag zijn ontslagbrief ontvangt. Hij wordt op staande voet ontslagen wegens een onaanvaardbare uitspraak tegen zijn leidinggevende. Ook het feit dat hij de dag daarvoor drie keer zolang als normaal bezig was geweest met het verwisselen van een motor wordt in de brief genoemd als reden.

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft nu geoordeeld dat de uitspraak van de monteur in dit geval geen dringende reden voor ontslag op staande voet kan vormen. Door te beginnen schreeuwen had de werkgever namelijk zelf een ruziesfeer tot stand gebracht. Dat de situatie zou escaleren viel dan ook te verwachten. Om die reden verklaart het hof het ontslag van de monteur ongeldig.