7 pijnlijke manieren waarop muzikanten ontslagen werden

Ontslagen worden is nooit een pretje, maar het wordt extra pijnlijk als je een gevierd muzikant bent en tijdens een concert voor de ogen van je fans de bons krijgt. Het overkwam onlangs Ron Reyes, frontman van de hardcoreband Black Flag. Tijdens een concert in Australië stapte bandgenoot Mike Vallely op hem af, nam de microfoon uit zijn handen en zei: “Je hebt afgedaan. Het feestje is voorbij. Kom maar van het podium, want het is afgelopen voor jou.”

Reyes is lang niet de enige muzikant die op een bijzonder wrange manier aan de deur werd gezet. Een bloemlezing …

Don Everly van The Everly Brothers

Twee broers die samen muziek maken, dat kan voor vuurwerk zorgen, zij het helaas niet alleen muzikaal. The Everly Brothers hielden het twintig jaar vol met elkaar, maar toen Don tijdens een concert in 1973 dronken op het podium stond en constant zijn teksten vergat, was de maat vol voor broer Phil. Hij sloeg zijn gitaar kapot op Dons hoofd en stormde de coulissen in. Na dat incident hebben de broers tien jaar lang niet tegen elkaar gesproken. Daarna hebben ze nog wel enkele reünietournees gedaan, maar de spanningen bleven.

Glenn Frey van de Eagles

In de jaren 70 lag de wereld aan de voeten van de Eagles. De bandleden hadden allemaal een groot talent, maar helaas nog een veel groter ego. Tijdens een optreden in 1980 konden gitaristen Don Felder en Glenn Frey elkaars bloed wel drinken. Op een bepaald moment bijt Felder zijn kompaan toe: “Nog drie nummers en ik trap je uit de groep.” Waarop Frey antwoordt: “Fijn, ik kan nauwelijks wachten.” De groep split, maar komt in 1994 terug samen. Niet veel later wordt Felder uit de Eagles gezet, waarna hij de rest van de groep voor de rechter sleept.

The Fall

“Als ik op een podium sta met je grootmoeder op bongo’s, dan is het nog steeds The Fall”, zei frontman Mark E. Smith. Om maar aan te geven dat de zanger de leden van zijn begeleidingsgroep als redelijk inwisselbaar beschouwt. In de loop der jaren hebben meer dan veertig verschillende muzikanten deel uitgemaakt van The Fall. Door zijn onvoorspelbare podiumgedrag werkt Smith zijn groepsleden danig op de zenuwen en meer dan eens heeft hij zijn volledige begeleidingsband ontslagen. Dat was bijvoorbeeld het geval in 1998 toen Smith tijdens een optreden in New York in een vuistgevecht verwikkeld raakte met zijn groepsleden. “Het was een compleet gekkenhuis”, zo herinnert ex-gitarist Tommy Crooks zich.

Syd Barrett van Pink Floyd

Barrett was in de beginjaren van Pink Floyd de drijvende kracht achter de groep, maar tijdens de opnames van hun tweede plaat was hij door intensief LSD-gebruik onhandelbaar geworden. Tegen eind 1967 waren Barretts dagen in Pink Floyd geteld. David Gilmour werd gevraagd om de groep te vervoegen, waarna ze vier concerten speelden als quintet. Vanaf het volgende optreden vonden de andere muzikanten het de moeite niet meer om Barrett te gaan oppikken en in april 1968 werd dan officieel aangekondigd dat hij geen deel meer uitmaakte van de groep.

The Pixies

De muziek van The Pixies is een inspiratiebron voor heel wat alternatieve gitaargroepen. Helaas waren frontman Black Francis en de zijnen hun tijd te ver vooruit en bleef het grote succes uit. Aangezien het ook niet helemaal boterde tussen de groepsleden besloot Black Francis begin 1993 de groep te ontbinden. Zonder de anderen in te lichten verklaarde hij in een radio-interview dat The Pixies gestopt waren. Nadien belde hij wel nog met gitarist Joey Santiago om hem het nieuws te melden. Bassiste Kim Deal en drummer David Lovering bracht hij op de hoogte … per fax.

The Spiders from Mars

Begin jaren 70 waren The Spiders from Mars de begeleidingsband van David Bowie. Op 3 juli 1973 speelden ze het laatste concert van hun Engelse tournee en vlak voor het nummer ‘Rock ‘n’ Roll Suicide’ kondigde Bowie aan dat dit meteen ook het allerlaatste optreden voor The Spiders from Mars zou zijn. Enig probleem: behalve gitarist Mick Ronson was niemand van de andere groepsleden daarvan op de hoogte.