Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

68-jarige ontslagen voor diefstal van 10 cent in 1963

In Iowa in de Verenigde Staten werd deze zomer de 68-jarige Richard Eggers ontslagen omdat hij bijna vijftig jaar geleden 10 cent gestolen heeft in een wasserette. In plaats van een echt geldstuk had hij namelijk een stukje karton in een wasautomaat gestoken, net op het moment dat de sheriff het wassalon binnenstapte.

Eggers, die zeven jaar lang werkte als servicemedewerker bij de bank Wells Fargo, is het slachtoffer geworden van nieuwe federale richtlijnen waardoor werknemers ontslagen kunnen worden als ze betrokken zijn geweest bij misdaden die te maken hebben met de schending van vertrouwen, oneerlijkheid of het witwassen van geld. Deze nieuwe regels zijn er vorig jaar gekomen met de bedoeling te vermijden dat banken managers met een frauduleus verleden tewerkstellen.

Toen Wells Fargo daarop het verleden van zijn werknemers checkte, maakte Eggers zich dan ook weinig zorgen. Hij had er geen idee van dat een kruimeldiefstal die hij als tiener begaan had, zijn ontslag kon betekenen.

“Ik ben niet trots op wat ik gedaan heb, maar ik vind niet dat het mijn ontslag, bijna een halve eeuw later, rechtvaardigt”, zegt de man, die twee dagen in de gevangenis doorbracht.

Angela Kaipust, woordvoerster van Wells Fargo, zegt dat de wet duidelijk is. “Als we erachter komen dat iemand een crimineel verleden heeft, kunnen we hem niet langer in dienst houden”, vertelt ze aan een verslaggever van ABC5.

Volgens Eggers zijn er duizenden werknemers in de hele Verenigde Staten, die net als hij wegens kleinigheden ontslagen zijn. Zij hebben allen de mogelijkheid om schriftelijk een uitzondering op de wet aan te vragen bij The Federal Deposit Insurance Corp., maar dat proces kan gemakkelijk zes maanden tot een jaar duren. Eggers heeft zijn uitzondering al aangevraagd, maar in de de tussentijd is hij op zoek naar nieuw werk en overweegt hij een klacht tegen Wells Fargo.