4 handige weetjes over je verlof en je vakantiegeld

Nu al aan het dagdromen over je volgende vakantie? Dan is dit misschien wel hét moment om je verlof vast te leggen. Geen idee op hoeveel dagen je dit jaar mag rekenen en of je vakantiegeld krijgt? Dan vind je hier het antwoord.

1. Heb ik wel recht op vakantie?

Wie niet gewerkt heeft in 2011, krijgt in 2012 geen vakantiedagen. Dat was tot voor kort de algemene regel in ons vakantierecht. Schoolverlaters waren hier de grote uitzonderingen, zij kunnen beroep doen op jeugdvakantie. Sinds dit jaar is het echter voor iedereen mogelijk om vakantie te nemen.

2. Wanneer mag ik mijn verlof opnemen?

Je verlof leg je vast in samenspraak met je werkgever, al zet de wet wel enkele lijnen uit waaraan jullie zich moeten houden. Let er ook op dat je al je vakantiedagen binnen de 12 maanden gebruikt, anders ben je ze onherroepelijk kwijt.

3. Op hoeveel dagen heb ik recht?

Was het nu 24, 20 of 16 dagen? Hoeveel dagen een bediende of arbeider precies krijgt, hangt af van het aantal dagen dat hij of zij vorig jaar gewerkt heeft. Voor wie deeltijds werkt, geldt diezelfde regel. Sommige bedrijven geven hun werknemers nog enkele extra vakantiedagen.

4. Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Wie verlof neemt, verliest zijn inkomen uiteraard niet. Je krijgt voor die periode zogenaamd 'vakantiegeld'. In de periode voorafgaand aan de hoofdvakantie, hebben bedienden bovendien recht op dubbel vakantiegeld. Voor arbeiders geldt een andere regeling.

i.s.m. SD Worx

asset/27874