220 werknemers ontslagen met een videoboodschap

Werknemers ontslaan met een filmpje op YouTube: wie dacht dat het enkel in de film gebeurt, heeft het mis. Werknemers van de Edwards Group kregen enkele weken geleden in een videoboodschap te horen dat hun fabriek zou sluiten en dat hun jobs naar Korea en Tsjechië zouden verhuizen.

Up In The Air

Ken je de film ‘Up In The Air’ van Jason Reitman? Acteur George Cooney speelt daarin de crisismanager: hij knapt het vuile werk van managers op die hun werknemers zelf niet willen ontslaan. Plots wil zijn baas besparen en krijgt Ryan Bingham (George Clooney) de onfortuinlijke eer om vanaf dat moment werknemers met een videoboodschap te ontslaan.

Onmenselijk

Alleen mogelijk in film? Toch niet: een tijdje geleden ontsloeg een Engels electronicabedrijf uit Essex 220 werknemers op exact dezelfde manier. In de videoboodschap van de Edwards Group wordt uitgelegd dat de fabrieken in Engeland sluiten en dat de 220 jobs naar Korea en Tsjechië verhuizen. De vakbonden reageren kwaad en vinden het niet tactvol om zo het slechte nieuws te brengen. “Het is een nieuw schrijnend voorbeeld van hoe Britse bedrijven enkel uit zijn op winst en niet denken aan de mensenlijke gevolgen van hun beslissingen", klinkt het. De leiding van het bedrijf beweert dat de toekomst van het bedrijf enkel met ontslagen gered kon worden. (JS)