14 werknemers ontslagen wegens oranje kleding

Op feesten zoals Koninginnedag of als het nationale elftal speelt tooit heel Nederland zich in het oranje, maar een advocatenkantoor in Florida is de kleur heel wat minder genegen. Daar werden namelijk veertien werknemers ontslagen omdat ze collectief in oranje kledij waren komen werken.

De 50-jarige Janice Doble en haar collega’s hadden er een gewoonte van gemaakt om op vrijdag, als hun loon werd betaald en ze ’s avonds na het werk samen iets gingen drinken, een oranje shirt aan te trekken. Op die manier waren ze op café herkenbaar als een groep die bij elkaar hoort.

Het nieuwe management van hun werkgever, advocatenkantoor Elizabeth R. Wellborn in Deerfield Beach, Florida, zag in die gewoonte echter een vorm van protest en riep de groep samen in een vergaderzaal.

Daar vertelde een manager de veertien werknemers dat hun gedrag niet getolereerd kon worden en dat iedereen ontslagen was. Enkelen probeerden nog uit te leggen dat hun oranje kledij geen enkele vorm van protest inhield, maar dat mocht niet baten.

Favoriete kleur

Janice Doble verklaarde na het ontslag aan de lokale krant The Sentinel dat de oranje kledij enkel diende om het groepsgevoel te benadrukken: “Oranje is nu eenmaal mijn favoriete kleur. Mijn patio is oranje en de lipstick die ik draag is ook oranje.”

Een ander slachtoffer, Lou Erik Ambert (31), vertelde de krant dat hij gechoqueerd is. “Nergens in het arbeidsreglement staat dat oranje kledij verboden is en we hebben ook geen enkele waarschuwing gekregen.  We komen zonder enige vergoeding zomaar op straat te staan.”

Ook voor Melony McLeod (39) komt het ontslag als een donderslag bij heldere hemel. “Ik ben een alleenstaande moeder met vier kinderen en nu ben ik plots werkloos omdat ik in het oranje gekleed was vandaag”, vertelt ze aan The Sentinel.

In Florida kunnen zowel werknemers als werkgevers het arbeidscontract eenzijdig opzeggen, zonder enige vorm van aansprakelijkheid.

Janice Doble is bezorgd dat het management van haar voormalig bedrijf het zogenaamde protest kan blijven aangrijpen om nog meer mensen te onslaan. “Ik heb vier kinderen die ook voor Elizabeth R. Wellborn werken en ik wil niet dat ze zonder job komen te zitten”, zegt ze.

Het bedrijf zelf weigerde elke commentaar.