"Ontslagen na mijn vijftigste, en meteen terug aan de slag"

Ook voor vijftigplussers met talent is er hoop. Dat bewijst het verhaal van de 53-jarige Claudine Van Geit. Eind 2007 werd ze na een goed gevulde carrière van dertig jaar door haar toenmalige werkgever AB InBev bedankt voor bewezen diensten. Nu werkt ze als managementassistent op het secretariaat van een chirurg aan de K.U.Leuven.

Herstructurering na herstructurering

“Na mijn studies regentaat startte ik bij AB InBev als management assistent op de dienst marketing. Ik heb toen achttien jaar voor dezelfde baas gewerkt. Na een herstructurering werd ik overgeplaatst naar de afdeling waar de contracten met andere brouwerijen geregeld werden. Tien jaar later werd er opnieuw geherstructureerd en kwam ik op de dienst business service terecht. Eind 2007 herstructureerde AB Inbev dan voor de zoveelste keer en verhuisde mijn dienst naar Hongarije. Toen kreeg ik mijn ontslag. Samen met dat ontslag kreeg ik de mogelijkheid om te solliciteren voor een andere functie binnen het bedrijf. Ik heb dat gedaan, maar werd niet opnieuw aangenomen. Mijn ontslag werd wel heel correct afgehandeld en ik kreeg een mooie vertrekpremie.”

Geen huiselijk type

“Mijn man is tien jaar ouder en was op dat moment al met pensioen. Zijn eerste reactie was: ‘Tof! Nu kunnen we het samen rustig aan doen en elke dag gaan wandelen.’ Ik zag dat niet zitten. Hij begreep me wel en raadde me aan om me onmiddellijk in te schrijven bij uitzendkantoren. Ik ben ook naar de VDAB gestapt en maakte een afspraak met een outplacementkantoor. Een veel jongere ex-collega werkte al een tijdje bij de K.U.Leuven. Zij stelde me voor om aan de universiteit te solliciteren."

"In april 2008, ik was toen bezig aan mijn laatste weken bij AB Inbev, legde ik de selectieproeven af voor een administratieve functie aan de K.U.Leuven. Twee maanden later werd ik door de personeelsdienst gecontacteerd. Ze vroegen me om in de groep Biomedische Wetenschappen te komen solliciteren voor de functie van managementassistent op het secretariaat van een chirurg. Dat was niet direct de job waarvoor ik in eerste instantie mijn kandidatuur gesteld had, want ik heb geen medische achtergrond. Toch ben ik op het aanbod ingegaan.”

Niet moeten inleveren

"Op 31 juni 2008 kreeg ik te horen dat ik aangenomen was. Ik had een heel goed gevoel bij de sollicitatie, maar toch was dat telefoontje een complete verrassing. Mijn leeftijd was op geen enkel moment een bezwaar. Ik heb ook niet op mijn loon moeten inleveren. Al kregen we bij AB Inbev wel een aantal extra premies en maaltijdcheques. Maar ik klaag niet, want dankzij die vertrekpremie heb ik eigenlijk een goeie zaak aan mijn ontslag gedaan. Ik doe deze job heel graag en ben blij dat ik nog steeds in het arbeidscircuit kan meedraaien.”

Tekst: Nico Schoofs, Jan Steven, Ann Lemaître - Foto: Griet Dekoninck