"Je kunt geen acht uur per dag solliciteren. Echt niet"

Onze Nederlandse collega's van Intermediair spreken met mensen die net zijn ontslagen. Zo heeft Marjolein na een maand rondhangen weer zin om te solliciteren. De energie is terug.

Ze heeft de behoefte om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar voor het zover was, had Marjolein* (34) wel een maand niks doen nodig, met in de zetel hangen, vrienden zien, en vakantie vieren.

Nadat ze weg moest bij haar bedrijf, een internetbureau, had Marjolein geen zin om meteen 'de markt weer op te gaan'. Vijf jaar had ze er gewerkt als projectmanager. Tot op een maandagochtend haar manager naar haar toe kwam, en vroeg of ze 'even tijd had'. Het internetbureau had een jaar lang bijna fulltime gewerkt aan een hele grote internationale opdracht. En dat was riskant, bleek nu: de opdrachtgever had het contract opengebroken, en het project was gestopt. In één klap zat het bureau vrijwel zonder werk. Het gevolg: ontslagen. Ook Marjolijn moest vertrekken.

Zelfvertrouwen weg

"Toen ik naar huis was gestuurd, was ik er even klaar mee. Mijn energie was op, m'n zelfvertrouwen weg. Ik dacht: dit is niet het moment om mezelf te gaan verkopen."  Ze was al vaker haar baan kwijtgeraakt, maar dit keer kwam de klap toch harder aan dan eerdere keren. "Ik denk omdat het totaal onverwacht kwam. Ik had het niet zien aankomen. Vrijdag ging ik naar huis, het weekend in. En maandag had ik opeens geen job meer."

Dagtaak solliciteren

Veel ontslagen werknemers maken er een dagtaak van. En ze starten er ook mee de dag nadat ze zijn ontslagen: solliciteren. Maar Marjolein koos dus voor een maand rust.  Het heeft geen zin, dacht ze, om meteen als een dolle te gaan solliciteren. Want, zo redeneerde ze, als je moe bent, en geen zelfvertrouwen hebt, maak je weinig kans bij sollicitatiegesprekken. Het zou een valse start zijn van een werkzoekperiode.

Solliciteren is ook lastig als je niet precies weet wat je wil gaan doen. Marjolein, die HBO communicatie studeerde (vergelijkbaar met een hogeschooldiploma, nvdr.), twijfelde of ze weer aan de slag wilde als projectmanager. "Ik zette veel vraagtekens bij wat ik had gedaan. Ik dacht erover om totaal iets anders te gaan doen." Ze overwoog zelfs om terug de horeca in te gaan, waar ze vroeger baantjes in had gehad. "Dat vond ik altijd leuk."

Wat is succes?

Ondertussen is ze tot de conclusie gekomen dat ze wil blijven werken als projectmanager in de internetbranche. Daar kwam ze achter door gesprekken met vriendinnen, en door zelf na te denken. Maar heel belangrijk is ook de loopbaancoach die ze in handen heeft genomen. "Daardoor heb ik mijn zelfvertrouwen en focus terug."

Ogenschijnlijk heel basale dingen vraagt die coach aan haar. Wanneer iets voor haar een succes is, bijvoorbeeld. Maar Marjolein leert, zo zegt ze, door de gesprekken anders tegen haar werk aan te kijken. "Ze zaagt me door, laat me dingen anders zien." Ze heeft nu ontdekt dat ze haar werk van de laatste jaren eigenlijk best leuk vindt, maar dat ze door een andere manier van kijken haar werk nog een stuk leuker en inspirerender kan maken.

Ondertussen solliciteert ze weer. Ja, ze is positief over haar kansen op de arbeidsmakt. Het komt het wel goed, denkt ze. "Ik heb weer energie, vertrouwen en zin." Deze week heeft ze nog een gesprek bij een bedrijf. Daarnaast sport ze veel, en doet ze dingen "waar je normaal met een baan nauwelijks aan toe komt".

"Je kunt niet acht uur per dag solliciteren. Echt niet." Nu moet ze nog even profiteren van de vrije tijd die ze heeft. "Voor je het weet heb je weer een baan."

Drie tips van Marjolein

1. Focus niet teveel op functies. Solliciteer ook op vacatures die bijvoorbeeld net onder je niveau zitten, maar waarbij het bedrijf je wel erg aanspreekt. Je weet nooit hoe het balletje rolt: als het klikt, komt er later misschien wel een vacture vrij die bij jou past.

2.  Het is belangrijk dat je energie en zelfvertrouwen hebt als je begint met solliciteren. Als je net ontslagen bent, is dat vaak niet zo, terwijl je bij gesprekken een positief en energiek beeld van jezelf wil overbrengen. Ga dus niet geforceerd solliciteren, maar wacht tot je er klaar voor bent. Ontspan, doe leuke dingen. En straf jezelf niet, ga niet acht uur per dag solliciteren. Zo hou je energie over voor gesprekken, en dat straal je dan ook uit op die momenten.

3. Praat met mensen in je omgevig die je bewondert, waarvan je denkt: die staan goed in het leven. Dat kan een goede vriend zijn. Ze kunnen je inspireren, en geven je energie.

Tekst: Remco Tomesen, intermediair.nl

* Marjolein is een fictieve naam.