"Ik wil na twee jaar werken mijn studies afmaken"

Beste Erik,

Op mijn achttiende ben ik gestopt met mijn opleiding bejaardenzorg in de middelbare school. Mijn ouders hadden besloten om uit elkaar te gaan en ik kon dit moeilijk verwerken. Ik wou snel gaan werken om zelf de kost te verdienen en alleen te gaan wonen.
In de stad liep ik alle uitzendkantoren af en vond snel werk. 1,5 jaar lang heb ik zelden stilgezeten. Hoewel ik nu werk, alleen woon en op mijn eigen benen sta, zou ik toch graag een baan vinden die mij meer voldoening en zekerheid biedt. Ik heb getracht een baan te vinden in de bejaardenzorg maar doordat ik mijn opleiding niet heb afgemaakt kom ik niet in aanmerking.
Terug naar school gaan om mijn opleiding af te maken zie ik niet zitten en is financieel ook niet haalbaar. Mijn buurvrouw vertelde me iets over de middenjury. Wat houdt dat precies in?

Liesje

ANTWOORD

Beste Liesje,

De middenjury is een oplossing om jouw opleiding bejaardenzorg verder te zetten en af te maken zonder dat je terug naar school moet. De Examencommissie van de Vlaamse gemeenschap geeft iedereen de kans om zich in te schrijven voor examens in de onderwijsvormen van het ASO, BSO, TSO en KSO. De leerstof die je op school niet hebt gezien, kan je op je eigen temp leren volgens een leerplan en daarna kan je examens afleggen om je diploma te behalen.

Voor het behalen van het diploma van verzorging thuis- en bejaardenzorg dien je examens af te leggen en een stage te doen. Je hoeft dus geen opleiding te volgen, je verwerkt de leerstof op je eentje. Op de site van het Onderwijs van Vlaanderen vind je hierover alle informatie. De inschrijvingsmodaliteiten, leerplannen, de prijs, verloop van de examens,… In februari 2009 organiseren zij ook een infosessie. Uiteraard vraagt dit inzet en doorzettingsvermogen.

Als je hulp nodig hebt bij de voorbereiding van je examens, kan je eens een kijkje nemen op de site, www.educadomo.be. Zij begeleiden en ondersteunen kandidaten in de planning en organisatie van examens via de centrale examencommissie.

Erik Leenders, 

Lees ook: Vijftigplussers zijn onbetaalbaar

i.s.m. Itinera