Werken als vrouw in het Midden-Oosten: groot respect en geen avances

Britt Thyssen is zelfstandig hr-expert in Oman, een buurland van Saoedi-Arabië. Als twintiger trok ze moederziel alleen naar het Midden-Oosten om er te werken, en ze heeft het zich nooit beklaagd: “Op het werk gaan de dingen hier veel trager vooruit, maar het respect onder collega’s is groot.”

 

Dubai als introductie

De drang om naar het Midden-Oosten te trekken, zat er bij Britt Thyssen al vroeg in. Na jobervaringen bij Electrabel en servicegroep Attentia (meestal op hr-afdelingen) werd haar verlangen concreter. “Een goede vriendin van bij Electrabel had via de overkoepelende groep GDF Suez een positie in Dubai verworven. Ik bezocht haar geregeld, zag dat zij het erg naar haar zin had en wist meteen: dat wil ik ook. Dus ging ik op zoek naar een job daar.”

 

Dat bleek niet zo eenvoudig, want in Dubai rekruteren bedrijven vooral mensen die er al wonen en werken. Zo weten ze zeker dat de potentiële werknemers de cultuur al kennen en moeten ze ook de verhuis niet meer regelen en betalen. “Via via kwam het er uiteindelijk toch van. Ik kon in 2011 aan de slag voor een Belgisch consultancybedrijf dat een afdeling in Oman aan het opstarten was.”

 

Oman, buurland van Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, was toch wat anders dan Dubai, ondervond Britt Thyssen. “In Dubai is 80% van de inwoners expat. Iedereen is er anders en dat wordt ook totaal aanvaard. In Oman moet je toch meer je draai leren vinden in de lokale cultuur, maar gelukkig zijn Omani’s zowat de meest gastvrije en vriendelijke mensen die ik al heb ontmoet. Zolang je niets doet dat ze als beledigend ervaren, aanvaarden ze je. Ik ben hier alleszins met open armen ontvangen.”

 

Nooit avances op het werk

Als alleenstaande vrouw richting Midden-Oosten trekken, wat dacht Britts entourage daarvan? “Mijn familie is nogal ondernemend: als je je verbetert, is het goed. Ze zagen het als een volgende stap in mijn loopbaan.” Voor Britt zelf was het wat dubbel. “Enerzijds voelde ik me nooit ongemakkelijk of onveilig. Omani weten dat westerse vrouwen werken en dat ze daarvoor soms naar het buitenland trekken. Heel wat Omani vrouwen zijn trouwens zelf aan de slag, ook in hogere functies. Anderzijds is het als alleenstaande vrouw erg moeilijk om een sociaal leven uit te bouwen. Je kunt niet uitgaan in een gemengd gezelschap, met mannen dus. Ik ben dus heel bewust op zoek moeten gaan naar een vriendengroep bestaande uit vrouwen, zodat ik toch af en toe iets leuks kon doen.”

 

“Als vrouw werken in Oman is wel heel aangenaam. Op de werkplek zijn mannen ongelooflijk respectvol tegenover vrouwen: ze zijn vriendelijk, vragen je mening. En: ze maken nooit avances. Enkel het werk speelt, en dat is tof. In het sociaal leven is dat wel even anders: als je blank en alleenstaand bent, ben je wel heel erg interessant.”

 

Dingen gedaan krijgen: een uitdaging

Op werkvlak heeft de hr-specialiste zich grondig moeten aanpassen. “In Oman gaat niets vooruit zoals in België. Bedrijven zijn hier minder georganiseerd, waardoor zaken erg lang kunnen aanslepen. Je moet hier heel hard werken om dingen gedaan te krijgen, er komt veel people management aan te pas: je moet een Omani constant blijven vragen iets te doen, tot het daadwerkelijk is gedaan. Dat is ook wel een voordeel: als je in het Midden-Oosten projecten succesvol kunt leiden, zal een professionele uitdaging in België peanuts zijn. Of dat wordt me toch verteld.” (lacht)

 

Na een jaar in Oman kreeg Britt Thyssen alsnog de kans om in Dubai aan de slag te gaan, bij een hr-bedrijf waar ze een psycholoog zochten. “Ik ben psychologe van opleiding, dus het was een zeer interessante job voor mij.” Britt mocht er grote projecten leiden, ook in Abu Dhabi en Saoedi-Arabië.

 

Tijd voor het gezin

Na 2,5 jaar ging het weer richting Oman voor Britt, maar niet voor het werk deze keer. “Ik leerde in Dubai mijn man Anwar kennen, die een Omani vader en een Britse moeder heeft. Hij runt een media agency in Oman, en het was makkelijker voor mij om te verhuizen en ander werk te zoeken dan voor hem, dus zo geschiedde. Maar eerlijk? Mocht ik mijn man niet hebben leren kennen, ik was niet uit Dubai weggegaan. Ik werkte er echt heel graag.”

 

In Oman was Brit Thyssen een jaar aan de slag als hr-specialist voor een oliegroep. “Maar intussen ben ik getrouwd en heb ik een zoontje van negen maanden. Daarom heb ik mijn fulltime job opgegeven en ben ik als freelance projectconsultant aan de slag gegaan. Met parttime contracten wordt hier immers niet gewerkt.”

 

“Ik kan nu goed verdienen zonder fulltime te moeten werken en mezelf constant te moeten bewijzen. Ik heb tien jaar in mijn carrière geïnvesteerd en wil me nu meer op mijn gezin richten. Het voelt goed zo, al kan het zeker dat ik er over tien jaar nog eens voluit voor ga. We zien wel.”

 

Veel mogelijkheden, goed loon

Volgens Britt Thyssen was haar move naar het Midden-Oosten niet minder dan cruciaal voor haar carrière. “Ik ben er stellig van overtuigd dat je hier veel meer kunt doen en bereiken. Er is veel werk, er zijn veel mogelijkheden en er is veel minder competitie. Bovendien word je beter betaald, want je betaalt geen belastingen op je loon.”

 

Ook Britts zus Charlotte is intussen naar Oman verhuisd. “Ze woont nu zelfs bij ons in”, vertelt Britt. “Ze is als modestyliste en eventmanager aan de slag, een branche die haar in België erg weinig mogelijkheden bood. Ze heeft in Oman stage kunnen doen bij het bedrijf van mijn man en daarna heeft ze hier ook een jobaanbieding gekregen. Op haar Instagramaccount @definitely_charlie krijg je een beeld van de setting waarin wij leven.”

 

Wil jij ook onder de kerktoren vandaan? Bekijk hier de jobs. 

Foto: Britt Thyssen