Ingenieurs zonder grenzen: met het hele gezin de wereld rond

Van de jungle in Nigeria tot de woestijn in Australië, overal zocht industrieel ingenieur Erwin Deserranno (50) zijn weg. Na 25 jaar bij baggerbedrijf DEME is de halve wereldbol zijn thuis geworden. En al die tijd is zijn echtgenote hem trouw gevolgd. “Ik hou van de vrijheid die je als expat krijgt”, getuigt Erwin. “En dat mijn vrouw er ook plezier in vindt, is mijn grote geluk.”

 

Zijn hele carrière lang al vaart Erwin trouw naar die plaatsen waar zijn werkgever DEME baggerwerken binnenhaalt. Valt de boom aan infrastructuurwerken er stil, dan pakt ook hij zijn biezen. Op naar alweer een volgende hotspot.

 

Vrijheid en autonomie

En zeggen dat er op zijn 25ste van enige reismicrobe helemaal geen sprake was. Behalve wat korte vakanties binnen Europa had de industrieel ingenieur niet bijzonder veel reiservaring. De sleur van zijn toenmalige job en een advertentie van Dredging International brachten daar verandering in.

 

Het bedrijf zocht naar een projectingenieur voor Nigeria, waar het voor de aanwezige oliebedrijven baggerwerken zou uitvoeren. “Dat klonk voor mij avontuurlijk genoeg om te reageren. Sowieso hou ik van verandering, ik herleef als ik mijn weg moet zoeken. Nigeria was in die zin een prima eerste test. Opspuitwerken en kanalen baggeren in het midden van de jungle, het is niet alledaags. Je kan niet anders dan je aanpassen.”

 

Hoe moeilijk de omstandigheden ook waren en hoe lang de werkdagen soms ook duurden, Erwin voelde zich als expat helemaal in zijn sas. “Nog altijd hou ik van de vrijheid en de autonomie die je als expat krijgt. Ver weg van het moederbedrijf moet je vaak zelf naar oplossingen zoeken. Je kan veel meer je eigen stempel drukken. Daartegenover staat natuurlijk dat je je verantwoordelijkheid moet nemen als het fout loopt. Je kan je niet verbergen.”

 

Happy wife, happy life

Van Nigeria ging het naar de andere kant van de wereld: Hongkong, waar voor de aanleg van tunnels, snelwegen en spoorwegen rondom de nieuwe Chek Lap Kok-luchthaven allerlei landwinningsprojecten op de planning stonden. Deze keer reisde Erwins echtgenote mee. Ze gaf haar job in België op en kon op de ambassade in Hongkong werken. “Een cultuurshock was het voor ons allebei, maar we beleefden er wel de tijd van ons leven.”

 

Toen er op hun volgende bestemming - Singapore - kinderen kwamen, koos zijn vrouw ervoor om zich fulltime op het ouderschap toe te leggen. “In het buitenland heb je geen netwerk van familie en vrienden die kunnen inspringen. Je bent vooral op jezelf aangewezen. Kinderen krijgen en allebei een carrière uitbouwen ligt in het buitenland dus moeilijker.”

 

Dat ook zijn vrouw plezier vond in hun nieuwe bestaan, noemt de ingenieur zijn grote geluk. Je mag immers nog zo geknipt zijn voor een internationale carrière, als je partner of je kinderen er ongelukkig bij lopen, houdt het snel op. “‘Happy wife, happy life’, zeggen we onder expats wel eens. Ik denk dat dat klopt. Je omgeving is de meest cruciale factor als je een job in het buitenland overweegt.”

 

Dochter kwaad

Dat ervoer Deserranno zelf toen hij en zijn gezin na een periode van vijf jaar België opnieuw de koffers pakten. “Ik kreeg de kans om de activiteiten in ‘Australasia’ (Australië, Nieuw-Zeeland, Nieuw-Guinea en een reeks eilandgroepen in de Stille Oceaan, nvdr) te leiden. Onze dochter zat op dat moment in het eerste middelbaar. Ze was kwaad dat we weer wilden vertrekken. Logisch, we verwachtten van haar dat ze alles zou achterlaten, haar hobby’s en vrienden. De twee jongens waren er op voorhand minder mee bezig, maar ook voor hen was het moeilijk toen we in Australië aankwamen. Zonder een woord Engels te spreken, moest onze jongste in het derde leerjaar proberen te volgen. Al snel kreeg hij de bijnaam ‘Mister No English’.”

 

Intussen is de situatie helemaal gekeerd en hebben de kinderen nog nauwelijks een band met België. Een oversteek met de hele familie zit er zelfs al vaak niet meer in, hoewel dat in principe twee keer per jaar mag. Zelf pendelt Erwin Deserranno tegenwoordig vooral tussen Australië en Azië.

 

“Zoals altijd in deze business wist ik dat de groei vroeg of laat zou stokken”, zegt Erwin. “Vele expats die in Australië werkten, zijn intussen naar Singapore verhuisd om er de nieuwe groeimarkt te bedienen.”

 

Toekomst van de kinderen ligt in Australië

Wanneer we hem spreken, is de general manager nog volop op zoek naar een nieuwe thuis in Singapore. “De relocation agency bezorgde ons een lijst met flats die aan onze voorwaarden voldeden. Mijn vrouw had een selectie gemaakt en uiteindelijk heb ik een eerste bod uitgebracht. Maar helaas was een andere huurder me voor.”

 

Opnieuw beginnen dus, iets wat de expat allerminst vervelend lijkt te vinden. Net zomin als voor de zoveelste keer zijn hele hebben en houden verhuizen. “Als expat vaar ik mee op de golven van het bedrijf. Ik trek naar daar waar het werk zit. Als ik daarvoor enkele duizenden kilometers moet verhuizen, dan is dat zo.”

 

Of hij ooit definitief naar België terugkeert, willen we tenslotte nog weten. “Mijn vrouw en ik hebben het opgegeven om op lange termijn te plannen. Je weet nooit wat het leven brengt. Maar als we terugkomen, is het waarschijnlijk zonder kinderen. De twee oudsten studeren ondertussen aan de universiteit. Hun leven ligt nu in Australië.”

 

Wil jij ook onder de kerktoren vandaan? Bekijk hier de jobs. 

 

Lees ook: Expat in Singapore: de vrijheid om je te bewijzen