Expat in Singapore: de vrijheid om je te bewijzen

Koen Cardon is CEO van Katoen Natie Singapore en woont en werkt al 25 jaar in het buitenland. Voor hem staat het vast: hij had nooit dezelfde professionele kansen gekregen als hij in België was gebleven.

 

Belgen en Aziaten leren samenwerken

“Ik heb altijd al iets willen bouwen”, zegt Koen Cardon. Zijn passie voor architectuur en bouwkunde leidde hem naar ingenieursstudies, en eind jaren 80 naar een stage in de mijnbouw in Congo, toen nog Zaïre. “Die stage was mijn eerste buitenlandervaring, maar ik had de smaak meteen te pakken.”

 

De volgende uitdaging zocht en vond Koen Cardon bij baggerbedrijf DEME. “Aanvankelijk werkte ik mee aan projecten in België, maar na een tijd werd me gevraagd om een project te leiden in Macau nabij Hongkong, toen nog een kolonie van Portugal. Daar moest ik geen twee keer over nadenken, want niets bond me toen echt aan België. Dat project verliep zeer goed, ik kon een carrièresprong maken en ging werken voor een joint venture van DEME. Mijn taak was om de Belgen te leren werken met de Aziaten, en omgekeerd.”

 

Van 0 naar 3.000 werknemers

Toen Koen Cardon zo’n vijf jaar in Azië gestationeerd was, begon DEME andere horizonten te verkennen. “De grote boom van Hongkong was voorbij”, vertelt de CEO. “Maar ik voelde er weinig voor om Azië zomaar te laten vallen, omdat ik er intussen het klappen van de zweep had geleerd.”

 

Een nieuwe kans liet niet lang op zich wachten. “Tijdens een havenmissie ontmoette ik Fernand Huts van Katoen Natie, dat toen nog niet in het buitenland actief was.” Koen Cardon vervoegde Katoen Natie, stampte de vestiging in Singapore uit de grond en kon zo aan de internationale expansie van het bedrijf meebouwen. “Intussen heeft Katoen Natie zo’n 3.000 werknemers in de regio. Ik heb het bedrijf kunnen tonen hoe Azië werkt, en dat geeft veel voldoening.”

 

Universele arbeidswaarden

In het buitenland werken voor een Belgisch bedrijf heeft als voordeel dat niemand over je schouder meekijkt, vindt Koen Cardon. “Je kan en moet veel zelfstandiger werken als je ver van het moederhuis gestationeerd bent. Dat laat je toe om meer eigenheid in je project en in je managementstijl te stoppen, je eigen stempel te drukken. En net die zelfstandigheid is waar veel expats van houden.”

 

Een professionele verhuis vergt volgens Koen Cardon geen onnoemelijk groot aanpassingsvermogen. “Ik vind de werkcultuur in Singapore niet radicaal anders dan in België. Ik heb van mijn eigen bazen geleerd dat respect – van hen die voor je werken en voor hen voor wie jij werkt – het hoogste is wat je als manager kunt bereiken. De waarden waarmee je dat respect kunt verdienen zijn overal dezelfde: correct en eerlijk zijn, hard werken, transparant communiceren.”

 

Move if you can improve

Singapore is om verschillende redenen al twintig jaar de perfecte uitvalsbasis voor Koen Cardon. “Op werkgebied spreekt de business first-mentaliteit me erg aan. De overheid is hier heel zakelijk georiënteerd en wil echt vooruit. Bovendien is Singapore een hub voor de hele regio.”

 

Daarnaast is Singapore volgens Cardon een wereldstad zonder dominante cultuur. “En dat is ook op privévlak interessant. Mensen zijn hier erg multicultureel en tolerant, ook tegenover verschillende religies. Mijn drie kinderen hebben vriendjes van overal en zijn tot mijn genoegen echte wereldburgers. Bovendien is het hier mooi, veilig en erg netjes. We wonen hier dus graag. Ik heb een afspraak met vrouw en kinderen: ‘We move if we can improve.’

 

Koen Cardon is blij dat hij de stap naar een buitenlandse carrière heeft gezet. “Professioneel heb ik me hier op mijn eigen ritme kunnen ontwikkelen en heb ik een bedrijf groot kunnen maken in Azië. Mijn carrière is mee gegroeid met de omvang van het bedrijf. Een mooi traject, vind ik zelf.” Bovendien heeft Koens vrouw Aziatische roots, waardoor hij steeds steviger verankerd is geraakt in de streek.

 

Work-lifebalans: een moeilijke oefening

Een leven opstarten in het buitenland is vandaag in veel opzichten gemakkelijker dan vroeger, denkt Koen Cardon. “Afstanden zijn kleiner geworden, de hele wereld ligt binnen handbereik. Bovendien staan hedendaagse communicatiemiddelen ons toe om het contact met het thuisfront te bewaren. En terwijl de levenskwaliteit vroeger vaak lager was in het buitenland dan in België, is dat voor heel wat bestemmingen vandaag niet langer het geval.”

 

Maar dat neemt niet weg dat de stap soms groot is, zeker wat het gezinsleven betreft. “Voor mij was het destijds geen issue: ik ben als vrijgezel vertrokken. Maar bij koppels gaat het meer dan eens fout: plots gaan ze van een tweeverdieners- naar een eenverdienersgezin, de meegekomen partner heeft niets om handen… De werkattitude in Azië is er een van 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Je bent als expat dus altijd met je werk bezig, bijzonder moeilijk voor de partner die thuis zit te wachten.”

 

“Daarnaast is vrienden maken in Azië niet evident: voor Aziaten staat familie op de allereerste plaats, daarna komt werk, daarna pas vrienden. Weinig buitenlanders die hier werken hebben Aziatische vrienden. Mijn vrouw is afkomstig uit Mongolië en samen hebben we drie kinderen. Wij hebben hier intussen wel een solide netwerk, dat vooral uit andere long term expats bestaat.”

 

Of het buitenlandleven uiteindelijk hét leven wordt, weet je volgens Koen Cardon na ongeveer zes jaar. “Dat lijkt zowat the point of no return: ofwel keer je vroeger terug, ofwel blijf je voor langer en wordt je nieuwe bestemming je thuis. Ik zit intussen al 25 jaar in Azië, en ik heb het hier zeer naar mijn zin.”

 

Wil jij ook onder de kerktoren vandaag? Bekijk hier de jobs. 

 

Lees ook: Werken als vrouw in het Midden-Oosten: groot respect en geen avances

 

Foto: Koen Cardon