Deze 25 Belgische bedrijven maken van de Olympische Spelen een succes

Nog 10 dagen aftellen en de hoogmis van de topsport, de Olympische Spelen, gaan van start. Het is nog afwachten of we in Londen medailles zullen wegkapen, maar het Belgische bedrijfsleven draagt alvast bij tot het succes van deze 2012-editie.

Van het gras in Wembley tot de toegangscontroles: 25 Belgische bedrijven kregen orders voor in totaal 280 miljoen euro, aldus Agoria, de federatie van de technologie-industrie. Sommige spelers zijn al wereldwijd vermaard om hun expertise, maar ook andere, kleinere spelers konden hun orderboekje vullen.

1. Alfacam (Lint)

Alfacam levert videotrucks voor de opname van wedstrijden aan OBS (Olympic Broadcasting Services). Die organisatie geeft de beelden van de Olympische Spelen door aan alle zenders de uitzendrechten aangekocht hebben. Alfacam was ook al aanwezig op de Spelen van Athene, Turijn en Vancouver.

2. Barco (Kortrijk)

Barco, wereldwijd bekend om zijn schermen, leverde in het verleden bijvoorbeeld al aan U2 voor hun 360°-tour. Op de Olympische Spelen voorzien zij de schermen in het Wembleystadion, waar de voetbalcompetitie zal doorgaan.

3. Betafence (Zwevegem)

Betafence levert vijf kilometer omheining (drie kilometer vast, twee kilometer tijdelijk) voor het Olympisch parcours wielrennen en de vaste omheining van het Wembleystadion.

4. Connexion Events (Waver)

Connexion Events verzorgt het design en interieur van de VIP-ruimtes bij de beachvolleyball-, roei- en kajak- en paardenruitercompetities. Een veld waar het bedrijf ervaring mee heeft, want ook voor het Formule1-team McLaren kleedt Connexion Events de VIP-tenten aan.

5. DEME (Zwijndrecht)

De milieupoot DEC van DEME saneert het terrein van het Olympisch dorp. Voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi heeft het bedrijf trouwens ook al een contract binnen, ter waarde van 105 miljoen euro. Het zal een strook van 120 kilometer in de Zwarte Zee baggeren en een moerasgebied ophogen om er het Olympisch dorp op te bouwen.

6. DESSO Sports Systems (Dendermonde)

Desso levert het 'hybride natuurgrassysteem' voor het grasveld van het Wembleystadion. Deze hybride velden bestaan uit natuurgras versterkt met twintig miljoen kunstgrasvezels.

7. DZine (Kortrijk)

Het Kortrijkse DZine verzorgt de aansturing van de tv-schermen in het Olympisch dorp.

8. EVS (Seraing)

EVS heeft een overeenkomst voor de opname, verwerking en opslag van slow-motionbeeldmateriaal op ongeveer veertig Olympische locaties. De apparatuur van EVS werd eerder al gebruikt op de Olympische Spelen van 2008 in Peking en op het WK voetbal in Duitsland.

9. Lancer Europe (Zaventem)

Dit bedrijf levert het dranksysteem in het Wembleystadion. Er zullen maar liefst 90.000 consumpties in 15 minuten kunnen voorzien worden.

10. Monks/Picanol (Wielsbeke/Ieper)

Monks fabriceert het omhulsel voor de matrassen van de atleten. Ze zijn behandeld met brandwerende producten en anti-bed-bug. De hoezen werden geweven op machines van het Ieperse Picanol.

11. NEWTEC (Sint-Niklaas/Erpe-Mere)

Newtec zorgt ervoor dat de beelden die gemaakt worden op de Spelen hun publiek bereiken via hun satelliettoepassingen.

12. OTN Systems (Olen)

OTN Systems ontwikkelt toepassingen voor communicatiesystemen van het openbaar vervoer. Hun technologieën worden al gebruikt in onder andere Canada, China en Duitsland, en zullen ook ingezet worden in de stations nabij de evenementen.

13. Outside Broadcast (Rotselaar)

Net zoals Alfacam levert Outside Broadcast trucks met videomateriaal voor de opname van wedstrijdbeelden.

14. Philips Lighting (Turnhout)

Heel wat binnen- en buitenlocaties van de Spelen worden voorzien van verlichting van Philips.

15. PRG Ltd (UK-divisie, Waver)

Net zoals Philips zorgt PRG voor verlichting. Verschillende sportstadions en een aantal ceremonies, zoals de openings- en eindceremonie, zullen belicht worden door PRG.

16. Schréder (Bornem)

A118

De belangrijkste toegangswegen naar het Olympic Park in Londen kregen een make-over. Onder andere de A118 in Stratford kreeg nieuwe, opvallende verlichting aangemeten. De goudgele bollen staan symbool voor gouden medailles. Na de Spelen zullen de bollen, naargelang de tijd van het jaar van kleur veranderen.

17. Stageco (Tildonk)

Het bedrijf dat jaarlijks de podia van Rock Werchter optrekt staat in Londen in voor de tijdelijke constructie van podia voor LOCOG, het organisatiecomité van de Spelen.

18. SUSEIA (Schaarbeek)

Suseia baat het BelgianHouse uit, in samenwerking met het BOIC. Daarnaast staat het in voor de verdeling van de tickets naar alle Belgen.

19. TAIT Technologies (Waardamme)

Dit bedrijf mocht al eerder viusalisatietechnologieën (zoals LED-schermen) leveren aan de tournees van Lady Gaga, The Red Hot Chili Peppers en Jay-Z & Kanye West. Ook op de Spelen zullen schermen van TAIT Technologies te bewonderen zijn.

20. Theuma (Bekkevoort)

Theuma levert 25.000 brandwerende binnendeuren voor het atletendorp. Alle deuren zijn gemaakt van hout dat afkomstig is van legale en duurzame bronnen.

21. Traficon (Wevelgem)

Traficon installeerde software om het verkeer efficiënt te regelen in de Blackwalltunnel, toegangsweg naar de Olympische Spelen.

22. Vandersanden Brickworks (Spouwen-Bilzen)

Deze Limburgse steenfabrikant levert alle stenen, zo'n 700 m², voor de Mayesbrook Park Sports Arena, het grootste trainingcenter in Groot-Brittannië dat zal gebruikt worden als trainingssporthal voor de atleten.

23. Veldeman Structure Solutions (Bree)

Veldeman levert tijdelijke tenten voor het organisatiecomité LOCOG.

24. Vergokan (Oudenaarde)

Kabelgoten voor onder andere het Wembleystadion worden geleverd door Vergokan.

25. Videohouse (Vilvoorde)

Samen met Alfacam en Outside Broadcast levert Videohouse trucks voor de opname en regie van wedstrijdbeelden.

Als toemaatje geven ook nog nummer 26 mee: Bio-Racer uit Tessenderlo. Onder andere Tom Boonen en de broers Schleck komen in Londen aan de start gehuld in Tessenderloos textiel, want het bedrijf fabriceert de truitjes van de nationale wielerploegen van België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Ierland en Marokko.

Is jouw bedrijf ook actief op de Olympische Spelen 2012? Laat het weten in de reacties!