Hoeveel geld verspil jij met vergaderen?

Belgische werknemers vinden 1 op de 3 vergaderingen nutteloos: er wordt gevit op details of de voorbereiding is niet grondig genoeg gebeurd.

Dat bleek eerder uit een onderzoek van Robert Half International. In België vinden we vooral afwijken van het onderwerp ergerlijk, samen met de aanwezigheid van mensen die niets met het onderwerp van de vergadering te maken hebben.

De Nederlandse tak van het reclamebureau LBi, of voluit Lost Boys international, laat nu ook de financiële consequenties van al dat (onnodig) vergaderen zien. In hun Cost of Meeting App (kortweg: COMA) geef je bij de start van de vergadering in hoeveel mensen er aanwezig zijn, en hoeveel zij gemiddeld per uur verdienen. Een druk op de “Start meeting”-knop leidt je naar een lustig voorttikkende teller met euro’s die in rook opgaan. Wie voortdurend wil herinnerd worden aan de geld dat verspild wordt, kan de app ook projecteren in de vergaderzaal.

Nederlandse onderzoekers berekenden al dat vergaderingen jaarlijks 60 miljard euro kosten. De helft van dat bedrag gaat op aan het vergaderen zelf, de andere kwartjes gaan naar reis- en voorbereidingstijd.

LBi, dat de app ontwikkelde, ziet wel het nut in van vergaderingen, wil ze liefst zo kort mogelijk houden. Efficiëntie is hierbij het codewoord: meer werk gedaan krijgen met minder vergaderingen.

Wie wil kan de app downloaden in de Apple App Store. Een Android-versie is er niet.